- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Big Tech, prea mare pentru binele propriu. UE și SUA iau în calcul „dezmembrarea” giganților ca Apple sau Google

25 Mar, 10:57 • Adrian Popovici
Giganții din Big Tech ca Apple sau Google au devenit prea mari, iar controlul pe care aceste companii îl au asupra piețelor fac ca acestea să intre în vizorul reglementărilor antitrust, existând posibilitatea despărțirii lor în entități mai mici.
Big Tech, prea mare pentru binele propriu. UE și SUA iau în calcul „dezmembrarea” giganților ca Apple sau Google

Google și Apple încep să devină prea mari pentru binele lor, subliniind tendința companiilor din Big Tech din ultimii ani de a-și consolida poziția pe piață, instituind adesea cvasi-monopoluri. Din această cauză, autoritățile din domeniul reglementării din UE și SUA iau în calcul să impună divizarea acestor companii pentru a limita practicile antitrust ale acestor giganți, notează Reuters.

Dacă autoritățiile de la Bruxelles și Washington decid să ia astfel de măsuri drastice împotriva Big Tech, decizia ar putea determina  autorităţile de reglementaările din întreaga lume să continue, aşa cum demonstrează numărul tot mai mare de anchete antitrust în diferite ţări, după deschiderea dosarelor UE şi SUA.

De când AT&T a fost divizată în urmă cu exact 40 de ani, nicio companie din Big Tech nu s-a confruntat până acum cu posibilitatea unei despărţiri dispusă de autorităţi de reglementare în Statele Unite.

În anticiparea măsurilor împotriva Big tech, Google a declarat că nu este de acord cu acuzaţiile UE, în timp ce Apple a spus că procesul cu care se confruntă în Statele Unite este unul greşit din punctul de vedere al legislației și că nu se bazează pe faptele reale.

Te-ar putea interesa și: Google a fost dat în judecată de 32 de companii media europene care solicită daune de 2,1 miliarde de dolari

Autoritățile au pus p chii pe giganții din Big Tech ca Apple
Autoritățile au pus p chii pe giganții din Big Tech ca Apple

Împărțirea AT&T, un avertisment pentru Bog Tech

Evoluția AT&T poate fi considerată un avertisment pentru formele din Big Tech. Mai exact, în 1984, compania, cunoscută şi sub numele de Ma Bell, a fost împărţită în şapte companii independente numite ”Baby Bells” pentru a destrăma unul dintre cele mai puternice monopoluri ale secolului al XX-lea. AT&T, Verizon şi Lumen sunt în prezent singurele entităţi care au supravieţuit.

Autorităţile de reglementare susţin acum faptul că companiile din Big Tech, precum Apple şi Google au construit ecosisteme impenetrabile în jurul produselor lor, făcând dificilă trecerea clienţilor la servicii rivale, ceea ce a dus la inventarea termenului grădini îngrădite.

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a avertizat miercuri Apple, o companie de 2.700 miliarde de dolari, că un ordin de despărţire nu este exclus ca remediu pentru restabilirea concurenţei, după ce a făcut echipă cu 15 state pentru a da în judecată producătorul de iPhone pentru monopolizarea pieţei de smartphone-uri, dejucarea rivalilor şi umflarea preţurilor. Chiar şi aşa, probabil că va dura ani pentru a rezolva cazul împotriva acestui gigant din Big Tech, pe care Apple a promis că îl va contesta.

Acţiunile SUA vin în urma altor ameninţări tot mai mari în Europa în această săptămână. Big Tech se va confrunta cu mai multă atenţie în curând, Apple, Meta Platforms şi Alphabet urmând probabil să fie investigate pentru potenţiale încălcări ale legii pieţelor dogitale (Digital Markets Act – DMA), ceea ce ar putea duce la amenzi usturătoare şi chiar la ordine de divizare pentru încălcări repetate.

Citește și: Apple, acuzat de monopol al ecosistemului iPhone. Acţiunile gigantului tech au scăzut imediat cu 4%

Tags: