- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Bilanțul victimelor ucise în Ucraina continuă să crească

02 Dec, 09:12 • Bumbeneci Diana
Continuă bilanțurile legate de numărul victimelor din Ucraina. Atât în rândul militarilor, cât și în cel al civililor, numărul deceselor va ajunge la un prag istoric.
Bilanțul victimelor ucise în Ucraina continuă să crească

Aproximativ 13.000 de militari ucraineni au căzut tribut războiului, de la declanşarea invaziei de către Rusia, în februarie. Anunțul a fost făcut de un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, anunță AFP, citată de Agerpres.

Bilanțul victimelor ucise în Ucraina continuă să crească

„Avem estimări oficiale din partea Statului Major (…). Acestea se situează între 10.000 (…) şi 13.000 de morţi”, a precizat Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii lui Zelenski, la postul ucrainean 24 Kanal (Channel 24).

Conform datelor oferite de Mihailo Podoliak, şeful statului ucrainean va face publice datele oficiale „atunci când va veni timpul”. Cel mai probabil, doar un final al războiului ar putea aduce un bilanț real. Până atunci, zilnic se găsesc gropi comune și zilnic se descoperă mai multe victime din ambele tabere.

Atunci când forţele ruse luptau în iunie pentru a ocupa întreaga regiune Lugansk, în estul Ucrainei, Zelenski a declarat că ţara sa pierde „între 60 şi 100 de soldaţi pe zi, ucişi în acţiune, şi în jur de 500 de persoane rănite în acţiune”.

victimele din Ucraina
victimele din Ucraina

De partea cealaltă, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a afirmat în septembrie că atunci când vine vorba despre victime, 5.937 de soldaţi ruşi fuseseră ucişi până la acea dată de la începutul conflictului pe 24 februarie.

Ai mai putea citi și: Ar putea fi Nicolae Ciucă un viitor candidat la prezidențiale? Ce spune premierul despre alegerile din 2024

Cele două părţi adverse sunt suspectate să minimizează amploarea pierderilor de vieţi omeneşti, pentru a evita să afecteze moralul trupelor lor. Desigur, acest lucru este unul normal și întâlnit în toate conflictele care au avut loc în istoria omenirii.

Şeful Statului Major american, generalul Mark Milley, a estimat în noiembrie că peste 100.000 de militari ruşi au fost ucişi sau răniţi de la declanşarea invaziei şi că pierderile erau probabil de acelaşi ordin de partea ucraineană. Aceste cifre – care nu pot fi confirmate din surse independente – sunt cele mai precise furnizate până la ora actuală de guvernul american și ne dăm seama cât de mult tribut și-a luat un război al marilor orgolii.

Mai multe mii de civili au fost de asemenea ucişi în acest cel mai violent conflict armat din Europa din ultimele decenii, fiind vorba și despre zeci de mii de copii nevinovați.

Citește și: Vremea decembrie 2022. Luna începe cu vreme severă. Sunt anunțate ninsori, viscol și temperaturi neobișnuite

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult