- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Bogații lumii sunt și cei care adună averi! Jumătate din noile bogății ale lumii ajung tot la ei, în timp ce sărăcia face ravagii peste tot în lume

17 Jan, 12:31 • Cornel Ghimeșan
Bogații lumii reprezintă 1% din populația mondială, și se pare că acest decalaj nu va putea fi echilibrat prea curând. Conform datelor raportate la Forumul Economic Mondial, în ultimii 10 ani, bogații planetei au acumulat majoritatea valorilor de pe piață.
Bogații lumii sunt și cei care adună averi! Jumătate din noile bogății ale lumii ajung tot la ei, în timp ce sărăcia face ravagii peste tot în lume

Se spune că „bogăția trage la bogăție” și se pare că această zicală este confirmată de datele oferite în raportul de la Forumul Economic Mondial. Conform raportului prezentat la Forumul de la Davos, putem constata faptul că, până la urmă, cei mai bogați oameni ai planetei sunt și cei care s-au îmbogățit cel mai mult în ultimii doi ani. Aceștia reprezintă 1% din populația lumii și, din 2020 până în prezent, tot ei sunt cei care au acumulat două treimi din bogățiile nou apărute.

Alte articole: Din cauza automatizării, aproximativ 800 de milioane de locuri de muncă vor dispărea sau se vor transforma. Cum vor schimba roboții industria

Începând cu anul 2020, au fost create valori noi care însumează 42.000 de miliarde de dolari, din care 63%, adică 26.000 de miliarde de dolari, sunt adunate de acești 1%, care reprezintă ultrabogații lumii. Restul de 99% din populația globală a reușit să adune doar 16.000 de dolari din noua bogăție, potrivit raportului Oxfam, un ONG, relatează News.ro.

Un miliardar a câştigat aproximativ 1,7 milioane de dolari pentru fiecare dolar din noua bogăţie globală câştigată de o persoană aflată în ultimele 90%”, se arată în raportul lansat la deschiderea Forumului Economic Mondial la Davos, Elveţia.

Acest calcul demonstrează faptul că ritmul în care este creată bogăția a crescut semnificativ, dat fiind că în ultimii 10 ani cei mai bogați oameni ai lumii au adunat circa jumătate din toată bogăția nouă.

Bogații planetei adună averi

Pentru realizarea acestui raport ONG-ul Oxfam, a analizat datele despre crearea de avere la nivel mondial oferite de Credit Suisse, cifrele din lista miliardarilor Forbes și lista actualizată în timp real.

Taxarea suplimentară a bogaților – soluția pentru combaterea sărăciei

Gabriela Bucher, director executiv al Oxfam International, a solicitat majorarea taxelor pentru cei ultrabogaţi, afirmând că aceasta este o „precondiţie strategică pentru reducerea inegalităţii şi resuscitarea democraţiei”.

În comunicatul de presă al raportului, ea a subliniat, de asemenea, că schimbările aduse politicilor fiscale ar contribui la gestionarea crizelor aflate în desfăşurare în întreaga lume.

Taxarea corporaţiilor super-bogate şi mari este uşa de ieşire din crizele care se suprapun astăzi. Este timpul să demolăm mitul potrivit căruia reducerile de taxe pentru cei mai bogaţi au ca rezultat ”curgerea” bogăţiei cumva către toţi ceilalţi”, a spus Bucher.

Am putea afirma că, în momentul de față, omenirea trece prin ceea ce se numește „policriză”. Acest concept definește cumulul de crize care se desfășoară simultan la nivel global și care se susțin una pe alta. În prezent, această policriză este generată de presiunile cauzate de costul vieții, criza energetică și Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care se ciocnesc, stimulându-se una pe alta.

Citește și: Atac la adresa lui Nicușor Dan. Ciolacu îl acuză de dezastru. „Să şi-l asume. Nu contează că suntem în coaliţie”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult