- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

BREAKING NEWS! Premierul Rep. Moldova, Natalia Gavrilița, și-a dat demisia. Prima reacție a președintelui Maia Sandu

10 Feb, 13:28 • Stefan Simion
Surpriză din Republica Moldova: premierul micului stat de peste Prut și-a anunțat demisia, în după-amiaza zilei vineri, 10 februarie 2023. 
BREAKING NEWS! Premierul Rep. Moldova, Natalia Gavrilița, și-a dat demisia. Prima reacție a președintelui Maia Sandu

Republica Moldova rămâne fără guvern pro-occidental. Premierul a susținut declarații de presă, fără a răspunde la întrebările jurnaliștilor. Natalia Gavrilița a trecut în revistă realizările sale, fără a explica de ce și-a dat demisia.

Principalele declarații ale Nataliei Gavrilița:

  • Dragi cetățeni, după un an și jumătate în fruntea acestui Guvern, a venit timpul să anunț demisia mea din această funcție;
  • Dacă Guvernul ar fi avut acasă aceeași susținere și încredere pe care am simțit-o la partenerii noștri europeni, am fi reușit să avansăm mai mult și mai repede;
  • Am știut să păstrăm calmul în Transnistria. Am păstrat pacea și stabilitatea economică a țării în ciuda agenților destabilizatori;
  • Sunt mândră că am accelerat proiectele de infrastructură care stagnau din cauza incompetenței și corupției.

Vezi AICI VIDEO, declarațiile Nataliei Gavrilița.

 

Maia Sandu, gata să numească un nou premier, după demisia Nataliei Gavrilița

 

Maia Sandu a oferit o primă reacție, în jurul orei 13:00, după conferința de presă susținută de fostul premier.

„Am luat act de demisia doamnei Prim-ministre Natalia Gavrilița. Îi mulțumesc mult pentru sacrificiul și eforturile enorme de a conduce țara într-o perioadă cu atâtea crize. În pofida unor provocări fără precedent, țara a fost guvernată responsabil, cu multă atenție și muncă dedicată. Avem stabilitate, pace și dezvoltare – acolo unde alții doreau război și faliment.
Mulțumim mult, Natalia!

Urmând procedurile legale, în urma demisiei Prim-Ministrei, voi avea consultări cu fracțiunile parlamentare și, ulterior, voi desemna un candidat la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova”, a notat Maia Sandu.

Natalia Gavrilița a fost învestită în funcția de prim-ministru în 6 august 2021. Ea este vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), din care a făcut parte și Maia Sandu. Fostul premier este licențiat în drept internațional și are un masterat în politici publice la Școala de Guvernare J.F. Kennedy a Universității Harvard.

Gavrilița a mai îndeplinit funcția de ministru de Finanțe al Agriculturii, al Mediului, al Muncii și al Protecției Sociale.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult