- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Bulgaria este lovită de lipsa forței de muncă. Mai multe hoteluri de pe litoralul ar putea rămâne închise din cauza lipsei de angajați în 2024

28 Apr, 13:59 • Fundeanu Madalina
Bulgaria nu are forță de muncă pentru sezonul estival. Multe hoteluri vor rămâne închise pe perioada verii.
Bulgaria este lovită de lipsa forței de muncă. Mai multe hoteluri de pe litoralul ar putea rămâne închise din cauza lipsei de angajați în 2024

Sezonul estival este tot mai aproape, iar operatorii turisticii de pe litoralul din Bulgaria se confruntă cu lipsa severă de forță de muncă. Reticența lucrătorilor de a accepta salarii mici este primul factor care cauzează această situație dificilă. La aceasta se adaugă și întârzierile în procedurile de viză pentru angajații sezonieri din țări terțe. În acest context, mai multe hoteluri ar putea rămâne închise pe toată perioada verii, informează Novinite.com.

Bulgaria nu are forța de muncă necesară pentru sezonul estival

Drept răspuns la criza care se profilează, avocații din centrele de migrație și angajatorii plănuiesc acțiuni legale împotriva statului, din cauza beneficiilor pierdute și criticând sistemul prea lent de procesare a vizelor, notează sursa citată.

În pofida modificărilor făcute de curând Legii străinilor din Bulgaria, trecute grăbit prin Parlament în încercarea de a rezolva problema, hotelierii și proprietarii de restaurante își exprimă scepticismul cu privire la salvarea sezonului estival din acest an, care este pe muchie de cuțit.

Ai mai putea fi interesat și de: Bulgaria adoptă moneda euro. Ce înseamnă decizia pentru economia bulgară şi când va face România trecerea

Bulgaria
Bulgaria

Angajatorii, mai ales cei de-a lungul coastei de sud a Mării Negre, au întâmpinat numeroase obstacole semnificative în obținerea vizelor pentru aproximativ 6.000 de lucrători din Uzbekistan. Au fost raportate întârzieri de luni de zile, ineficiențele birocratice ce împiedică procesarea în timp util a cererilor.

Plamen Dotov, consultant juridic la un centru de migrație din Burgas, evidențiază situația îngrozitoare, punând accent pe absența oricăror vize emise în ciuda numeroaselor cereri.

Ministrul interimar al Turismului, Evtim Miloshev, este conștient de gravitatea situației și asigură publicul că administrația lucrează pentru a rezolva problema. Chiar și așa, persistă îngrijorările cu privire la impactul potențial asupra sectorului turismului, cu temeri de o criză iminentă dacă nu se iau măsuri rapide.

Din cauza incertitudinii, se profilează posibilitatea unei acțiuni în justiție colectivă, deoarece angajatorii și centrele de migrație iau în considerare daune pentru beneficiile pierdute. Soarta sezonului turistic de vară din Bulgaria în anul 2024 depinde de răspunsul statului la criza presantă a forței de muncă.

Vezi și alte știri: Hotelurile SPA din Bulgaria primesc turiști austrieci pentru proceduri plătite de asigurătorii lor. Se fac negocieri și cu Norvegia și România