- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Bulgaria se așteaptă la aderarea completă în Schengen de la 1 ianuarie 2025. Economia bulgară pierde mii de euro zilnic, aşteptând la cozi la graniţele terestre ale Europei

23 Jan, 16:47 • Fundeanu Madalina
Bulgaria prezice aderarea completă la Schengen până la finalul anului. Direcția spre care se va îndrepta Europa depinde de cum va arăta Parlamentul European după alegerile din acest an.
Bulgaria se așteaptă la aderarea completă în Schengen de la 1 ianuarie 2025. Economia bulgară pierde mii de euro zilnic, aşteptând la cozi la graniţele terestre ale Europei

Până la sfârșitul anului, Bulgaria va intra în Schengen și cu granițele terestre, după cum a prognozat, la Blagoevgrad, europarlamentarul de la PPE/GERB Andrei Novakov, citat de postul public de radio BNR, conform știripesurse.ro.

Bulgaria prezice aderarea completă la Schengen până la finalul anului

Economia bulgară pierde mii de euro în fiecare zi, aşteptând la cozi la graniţele terestre ale Europei, a declarat Andrei Novakov, care a parcurs recent cu un camion distanța de la Vidin la Rotterdam, relatează Mediapol citat de Rador Radio România.

Așteptările lui sunt ca, până la sfârșitul anului, Bulgaria și România să fie membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen.

„Mă aştept să intrăm în Schengen cât mai curând posibil. Având în vedere faptul că ne aşteptăm să intrăm în zona euro de la 1 ianuarie 2025, este un termen limită rezonabil”, a spus europarlamentarul bulgar.

Novakov a amintit că Austria, care este în prezent singurul obstacol în calea acceptării Bulgariei în Schengen, a trecut și ea printr-o cale dificilă.

„Iată, aici poate ar trebui să ne amintim că Austria a intrat cu mare dificultate în spațiul Schengen după opoziția nu a oricui, ci a Germaniei, iar asta exact cu aceleași reproșuri că nu își protejează bine frontierele externe, așa că a intrat și ea în etape. Acest proces a durat ani de zile”, a spus Novakov.

Te-ar putea interesa și: Românii care au lucrat în străinătate pot lua pensii de până la 3.000 de EURO! Cum pot intra în posesia indemnizațiilor meritate

Schengen
Schengen

Direcția spre care se va îndrepta Europa depinde de cum va arăta Parlamentul European după alegerile din acest an, a spus europarlamentarul bulgar.

„Așteptările sunt ca Parlamentul European să fie reînnoit. De obicei asta se întâmplă într-un procent cuprins între 40 și 60%. Desigur, am încredere și în ceea ce spun sociologii, că PPE va crește ca procent.

Acest lucru este foarte important pentru mine. Există un val de dreapta – atât conservatorii, cât și „ID” (extrema dreaptă Identitate și Democrație din PE), în Italia fac progrese destul de bune. Ceea ce mă liniștește mai degrabă este că „valul verde” care inundase Europa, iar acum se află acum în locul al cincilea, al șaselea, al șaptelea”, a comentat Novakov.

„În ultima perioadă, se impune teza cu privire la modul în care UE poate fi azi un jucător geopolitic. Adevărata discuție în Bulgaria în această primăvară va fi despre securitate ca venituri, politica demografică și coeziunea.

De ani de zile, s-a construit un consens național pe tema Schengen, am cerut aderarea deplină la Schengen, dar asta nu se poate întâmpla dintr-o dată din punctul de vedere al realităților de astăzi.

Este greșit să spunem că nu ar fi trebuit să acceptăm oferta de intrare parțială, pentru că România ar fi acceptat-o. Iar o graniță între Bulgaria și România ar fi o decizie politică dezastruoasă pentru Bulgaria.

Acest lucru ne va plasa în periferia cea mai îndepărtată a UE. De acum înainte, rezonabil ar fi să lucrăm în 2024 cu toate eforturile noastre pentru o dată în 2025, pentru că poveștile îndulcite despre admiterea noastră în iunie sunt false”, a declarat, la Iakoruda (Bulgaria), europarlamentarul bulgar de la Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, Ilhan Kiuchuk.

El a subliniat că actualul guvern lucrează în prezent pentru a construi poziția națională în Bulgaria și pentru a se găsi un consens pe care toți politicienii bulgari să-l susțină în afara granițelor țării.

Vezi și: Revoltă în rândul drumarilor de la Autostrada Sibiu – Pitești care nu vor să lucreze pe salariu de 5000 de lei. Firma caută oameni în străinătate