- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii care au lucrat în străinătate pot lua pensii de până la 3.000 de EURO! Cum pot intra în posesia indemnizațiilor meritate

23 Jan, 16:25 • Fundeanu Madalina
Pensii de până la 3.000 de euro pentru românii care au lucrat în străinătate! Cum pot intra în posesia indemnizațiilor cuvenite.
Românii care au lucrat în străinătate pot lua pensii de până la 3.000 de EURO! Cum pot intra în posesia indemnizațiilor meritate

Peste 8 milioane de români au ales să părăsească România și să lucreze în alte țări, care oferă și pensii pe măsură, nu doar salarii. În Spania sau Belgia sunt stabilite indemnizații care depășesc cu mult nivelul din România. Pentru a le primi, pensionarii trebuie să îndeplinească și condițiile clare din lege, conform bugetul.ro.

Pensii de până la 3.000 de euro pentru românii care au lucrat în străinătate

Românii care știu că au acumulat ani de vechime în alte țări trebuie să-și depună cererea de pensionare la casa de pensii din țara în care locuiesc acum. Administrația va aduna dovezile pentru a vedea dacă v-ați plătit contribuțiile către stat, spre calcularea sumei.

Potrivit datelor comunicate de către autorități, ideal este să solicitați cu cel puțin 6 luni înainte de pensionare toate informațiile deoarece procedura poate dura, mai ales când sunt implicate mai multe țări.

Te-ar putea interesa și: Revolut: În 2023, românii au primit bani din 75 de țări și din România s-au transferat fonduri în 174 de țări

pensii
pensii

Ce pensii acordă alte țări

Cei care au lucrat în Spania sunt mult mai câștigați la bătrânețe. Dacă și-au plătit taxele către stat și au ajuns la vârsta legală de pensionare, pot primi cele mai mari pensii din Europa. Cea mai mare pensie a lor este de chiar 2.612,53 de euro pe lună.

O altă țară care oferă pensii pe măsură este Belgia, unde vârstnicii pot primi până la 3.100 de euro pe lună, dacă au lucrat vreme de 45 de ani. Nici Marea Britanie nu este departe de sumele bune, oferind maximum 802,32 de lire sterline, conform Almond Financial.

Cum poți beneficia de indemnizația de la stat

Potrivit datelor transmise de către Comisia Europeană, trebuie să alcătuiți un dosar către țara în care ați lucrat, care să cuprindă, în general, dovada contribuțiilor către stat, datele bancare și un document de identitate.

„Casele de pensii din fiecare țară din UE în care ați lucrat vor analiza contribuțiile pe care le-ați plătit la fondul de pensii din țara respectivă, dar și durata și valoarea contribuțiilor plătite în alte țări”, au transmis autoritățile.

Fiecare țară din Uniunea Europeană are obligația de a plăti românilor pensii în funcție de cât au lucrat peste hotare. Pentru cei care au lucrat în mai multe țări, se stabilește o pensie teoretică ce are ca scop să reflecte valoarea contribuțiilor care au fost achitate.

Plata pensiei se va face prin transfer bancar, într-un cont din țara de reședință a pensionarului. Cei care acum locuiesc în afara Uniunii Europene vor fi nevoiți să-și deschidă un cont bancar pentru fiecare țară din care are de primit indemnizație.

Vezi și: Facturile la gaz cresc din cauza gerului din România. Prețul pe care îl vor plăti românii pentru încălzirea locuinței în ianuarie 2024