- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Bursa începe să își revină. Acţiunile UiPath au crescut cu 40% de la minimul istoric

01 Feb, 12:58 • stefan.vlad
Acţiunile UiPath au crescut cu 40% de la minimul istoric. De la minimul istoric de 10,4 dolari pe acţiune atins pe 4 noiembrie 2022, acţiunile UiPath se tranzacţionează acum la 14,5 dolari pe unitate.
Bursa începe să își revină. Acţiunile UiPath au crescut cu 40% de la minimul istoric

Acţiunile UiPath au crescut cu 40% de la minimul istoric. Creşterea vine pe fondul revenirii sectorului de IT&C de pe Wall Street şi pe fondul rezultatelor financiare peste aşteptări ale primului unicorn românesc.

Citește și: Acțiunile Petrom și Romgaz s-a prăbușit la bursă după ce Guvernul a anunţat suprataxarea firmelor de petrol şi gaze. Capitalizarea Petrom a scăzut cu circa 1 mld. lei, la 27,3 miliarde de lei

Acţiunile UiPath au crescut cu 40% de la minimul istoric

Astfel, capitalizarea UiPath a urcat cu aproximativ 2 miliarde de dolari în trei luni de tranzacţionare, la aproape 8 mld. dolari, arată datele ZF.

Spre comparaţie, indicele Nasdaq al bursei americane s-a apreciat cu 11% din 4 noiembrie 2022 încoace, S&P cu 8% iar la BVB indicele principal BET are o creştere de aproape 12%, scrie Mediafax.ro.

Prima lună din 2023 s-a încheiat neașteptat de bine pentru economii și piețele financiare, mai ales luând în calcul estimările sumbre de la finalul anul trecut, atunci când cuvântul ”recesiune” aproape că nu lipsea din nicio estimare a economiștilor. Astfel, bursele au încheiat ianuarie cu creșteri pe linie, în vreme ce oficialii Fondului Monetar Internațional (FMI) au suprins îmbunătățindu-și brusc perspectivele globale și anunțând chiar că recesiunea va fi evitată de majoritatea țărilor.

Lumea în piață este precaută spre optimistă. Nu mă aștept să vedem recesiune în România anul acesta. Dacă luăm în calcul situația economică și geopolitică de acum, 2023 ar trebui să fie un an pașnic pe burse și piețele financiare. O nouă ofensivă puternică a rușilor în Ucraina, sau, mai rău, declanșarea unui conflict armat între China și Taiwan sunt elementele care ar putea da peste cap aceste calcule”, a declarat Dragoș Mesaroș, director de tranzacționare al casei de brokeraj Goldring.

Finalul lunii ianuarie a adus o surpriză neașteptată pentru investitori din partea FMI, care brusc și-a revizuit pozitiv perspectivele.

Suntem foarte departe de orice fel de indicator care să indice o recesiune globală, a afirmat economistul şef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, deși recent, Kristalina Georgieva, managing director FMI, estima că o revenire a economiei mondiale ar putea avea loc abia în 2024.

FMI a anunțat că după un avans de 3,4% în 2022, economia mondială ar urma să înregistreze o creştere de 2,9% în 2023, faţă de o expansiune de 2,7% previzionată în octombrie, când Fondul avertiza că ar putea urma o recesiune.

Europa emergentă şi în curs de dezvoltare, unde este inclusă şi România, ar urma să înregistreze o creştere de 1,5% în 2023 şi de 2,6%, faţă de prognoza din octombrie, ce indica un avans de 0,6% în acest an şi de 2,5% anul viitor.