- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Bursa de Valori București anunță record de investitori, în plină criză economică

16 Nov, 09:07 • Bumbeneci Diana
Bursa de Valori București (BVB) anunță un număr record de investitori la bursă. În acest sens, numărul investitorilor direcți la BVB este în continuă creștere pentru al 11-lea trimestru consecutiv.
Bursa de Valori București anunță record de investitori, în plină criză economică

Bursa de Valori București (BVB) a anunțat că în a doua zi a săptămânii a fost raportat un număr record de investitori la bursă, astfel că numărul investitorilor direcți la BVB este în continuă creștere pentru al 11-lea trimestru consecutiv și a ajuns pentru prima dată la 128.000 de investitori. În acest context, valoarea totală de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la 3,68 miliarde euro în primele 10 luni, în creștere în acest an cu 17%, anunță News.ro, potrivit Agerpres.

Bursa de Valori București anunță record de investitori

„Record absolut de investitori la Bursa de Valori Bucureşti (BVB): peste 128.000 de investitori direcţi sunt prezenţi pe bursa românească, după cum arată datele Fondului de Compensare al Investitorilor (FCI) la finalul primelor 9 luni. Este cea mai mare valoare înregistrată la BVB şi a depăşit substanţial recordul anterior înregistrat în 2009, de 101.000 investitori.

Numărul investitorilor a început să crească constant odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus şi datele arată 11 trimestre consecutive de creşteri în ceea ce priveşete numărul celor care tranzacţionează la bursa românească”, anunţă bursa.

Cât despre numărul celor care investesc indirect la BVB, la finalul primelor nouă luni ale acestui an, peste 7,9 milioane de români care contribuie la Pilonul II de pensii private obligatorii aveau expunere pe instrumentele financiare listate la BVB, potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat în România (APAPR) şi Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Tot la finalul primelor nouă luni ale anului, peste 450.000 de români investeau indirect la BVB prin intermediul fondurilor deschise de investiţii, după cum arată datele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF).

„Este remarcabilă amploarea fenomenului bursier care a cuprins tot mai mulţi români pentru că ultima dată când bursa românească a avut 100.000 de investitori direcţi a fost în 2009, iar în acest an am ajuns la un record absolut: 117.000 de investitori la finalul celui de-al doilea trimestru şi o creştere la 128.000 de investitori la finalul celui de-al treilea trimestru.

A fi astăzi pe bursă, ca investitor sau companie listată, a ajuns o normalitate şi considerăm că aceasta este o bază sănătoasă pentru o Românie educată financiar. La nivelul BVB, derulăm o serie de proiecte care însumate contribuie semnificativ la succesul pe care îl avem astăzi. Ne propunem să facem şi mai mult şi suntem implicaţi în dezvoltarea unei strategii pentru piaţa de capital”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Ai mai putea citi și: Marcel Ciolacu anunță că tariful maxim la energie va fi 1,3 lei de la 1 ianuarie. „Regularizarea se va face în februarie cu încadrarea în consum”

Bursa de Valori București anunță record de investitori, în plină criză economică
Bursa de Valori București anunță record de investitori, în plină criză economică

Conform statisticilor, sunt tot mai multe persoane din România care ales să investească la bursă pentru că piaţa de capital a devenit fără echivoc cea mai atractivă opţiune de plasare a economiilor, spun reprezentanţii BVB.

Este pentru prima dată când 128.000 de investitori sunt prezenţi pe bursa românească şi acest lucru demonstrează că piaţa de capital capată o importanţă deosebită în planurile financiare ale românilor. Încă un exemplu care ne dă încredere că bursa se dezvoltă în direcţia bună este dat chiar de evoluţia acţiunii BVB, ca emitent.

Acţiunile BVB au ajuns la maximul ultimilor 5 ani, iar investitorii care au avut răbdare au fost răsplătiţi. Performanţa acţiunilor BVB doar în cursul anului 2022 este de +34,4%, incluzând şi dividendele”, a declarat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

Potrivit sursei citate, în 2022, la finalul primelor zece luni, la BVB erau listate 376 de companii, 83 pe Piaţa Reglementată (PR) şi 293 pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT). În acest an, până la data de 1 noiembrie, au avut loc 210 şedinţe de tranzacţionare, în care au fost realizate peste 1,43 milioane de tranzacţii cu toate tipurile de instrumente financiare, atât pe PR cât şi pe SMT.

Te mai poate interesa și: Mircea Geoană, noi declarații despre situația actuală de securitate: „NATO nu va fi intimidată sau descurajată”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult