Problema furturilor de camioane de boabe de cafea a fost discutată de jucătorii pieței în cadrul conferinței anuale a Asociației Naționale a Cafelei din Statele Unite.
Americanii sunt cei mai mari băutori de cafea din lume. SUA sunt cel mai mare consumator mondial de cafea. Însă, întrucât, cafeaua se produce doar în regiunile calde, americanii sunt nevoiți să o importeși să transporte milioane de saci din porturi către fabricile de prăjire, în principal pe cale rutieră.
„Zeci de furturi au avut loc anul trecut, ceea ce reprezenta un fenomen rar în trecut”, a declarat Todd Costley, coordonatorul vânzărilor logistice pentru Hartley Transportation.
Nu doar SUA se confruntă cu furturi masive de cafea, ci și țările producătoare, Brazilia și Vietnam. În aceste două țări, hoții operează direct din depozitele în care boabele de cafea sunt duse imediat după recoltare. Aceste depozite sunt mai vulnerabile din cauza izolării lor.
Potrivit poliției locale, în ianuarie, un grup de indivizi înarmați au furat 500 de saci de cafea, în valoare de aproximativ 230.000 de dolari, dintr-o plantație din statul brazilian Minas Gerais.
În Statele Unite, furturile sunt comise de bande organizate care se deghizează în companii de transport.
Conform lui Costley, aceste „companii false” încearcă să câștige contracte mici de la importatori, oferind prețuri mai atractive sau promițând disponibilitatea imediată a camioanelor.
„Importatorii trebuie să fie extrem de atenți la persoanele pe care le angajează. Odată ce au reușit să obțină cafeaua, dispar fără urmă”, spune Costley.
Într-un camion intră aproximativ 19.958 kg de boabe verzi, care valorează aproximativ 180.000 de dolari.
Unii actori de pe piață consideră că bandele încearcă ulterior să vândă boabele prăjitorilor mici, care se confruntă cu prețuri ridicate.
Mulți importatori au luat deja măsuri împotriva hoților de cafea și au atașat dispozitive de urmărire sacilor de cafea pentru a-și proteja transporturile.