- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Când poți ieși la pensie în Germania dacă te-ai născut în 1975. Cazurile în care te poți retrage din activitate mai devreme

18 Feb, 17:22 • Fundeanu Madalina
Când poți ieși la pensie în Germania dacă te-ai născut în 1975. Există câteva modalități de a te pensiona mai devreme de termen, în cazul în care îți dorești acest lucru.
Când poți ieși la pensie în Germania dacă te-ai născut în 1975. Cazurile în care te poți retrage din activitate mai devreme

În Germania, vârsta de pensionare crește treptat. Acest lucru înseamnă că dacă ești născut în anul 1964 sau mai târziu trebuie să ai 67 de ani pentru a putea beneficia de o pensie fără deduceri, scrie Cancan.ro.

Prin urmare, cei care sunt născuți în anul 1975 mai au de așteptat, însă în Germania există mai multe posibilități să te retragi din activitate puțin mai devreme.

Când poți ieși la pensie în Germania dacă te-ai născut în 1975

Germanii născuți în anul 1975 mai au de așteptat până în anul 2042 pentru a beneficia de pensie. Însă, există și câteva portițe care le dau acestora dreptul de a se pensiona mai devreme, în cazul în care își doresc acest lucru.

Iată un exemplu concret. Presupunând că ești născut pe 10 noiembrie 1975, nu ai un grad de handicap și nici nu ai lucrat în industria minieră, există trei opțiuni de pensionare.

Prima variantă este pensionarea la vârsta de 63 de an. În această situație, cea mai devreme dată posibilă de pensionare este 1 decembrie 2038. Ceea ce înseamnă că persoana respectivă mai are de lucrat 14 ani, în loc de 18. Deci se poate lua în calcul o pensionare cu 4 ani mai devreme, la 63 de ani, însă acest lucru însemnă și acordul pentru o deducere a plății lunare a pensiei de 14,4 %.

Te-ar putea interesa și: Indemnizaţia pentru veterani, văduve de război și invalizi a fost majorată cu 13,8%. Alte facilități pe care le primesc beneficiarii acestui tip de indemnizație

Pensie/Imagine ilustrativă/Unsplash
Pensie

În Germania pentru fiecare lună de pensionare înainte de vârsta standard de pensionare, beneficiile vor fi reduse cu 0,3%. Ceea ce înseamnă că pentru o pensionare cu 4 ani mai devreme se va pierde 0,3% în fiecare lună, adică 14,4% din pensie.

A doua opțiune constă în pensionarea după 45 de ani de cotizare. Data de începere ar fi la 1 decembrie 2040, atunci când persoana respectivă ar avea 65 de ani. În acest caz poți primi pensie fără deduceri doar dacă ai acumulat un total de 45 de ani de contribuții până în 2040.

Iar a treia opțiune este cea a unei pensionări normale, atunci când se împlinește vârsta oficială de 67 de ani. În acest caz, dacă ziua de naștere așa cum am zis este 10 noiembrie, pensia se va primi din decembrie 2042 sau în general luna următoare a zilei de naștere. În acest caz nu mai contează anii de contribuții.

Vezi și: Escrocheria „Acoperișul”, exportată și în Germania. Cum au încercat trei români să obțină câteva mii de euro de la un bătrân