- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Care sunt alimentele ce pot provoca cancer. Se regăsesc pe rafturile tuturor magazinelor, iar mulți români le consumă zilnic

29 Mar, 23:45 • Claudia Simion
Există anumite alimente pe care le consumăm zilnic, dar care prezintă un risc uriaș de favoriza apariția cancerului. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor avertizează că pot avea riscuri uriașe asupra sănătății.
Care sunt alimentele ce pot provoca cancer. Se regăsesc pe rafturile tuturor magazinelor, iar mulți români le consumă zilnic

Care sunt alimentele ce pot provoca cancer. În studiul publicat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) e precizat faptul că nitrozaminele prezente în anumite alimente sunt cancerigene (pot provoca apariţia cancerului) şi genotoxice (pot afecta ADN-ul)

„Evaluarea noastră concluzionează că, pentru toate grupele de vârstă ale populaţiei UE, nivelul de expunere la nitrozaminele din alimente constituie o problemă de sănătate”, a declarat Dieter Schrenk, preşedintele Grupului ştiinţific pentru contaminanţi din lanţul alimentar, citat de EFSA într-un comunicat.

Citește și Băncile de alimente devin un sprijin pentru românii care se luptă cu sărăcia. Peste patru milioane de persoane se află în această situație

Raportul se bazează pe studiile pe animale, iar concluziile sunt cu adevărat îngrijorătoare.

„Pe baza studiilor pe animale, am considerat că incidenţa tumorilor hepatice la rozătoare reprezintă cel mai critic efect asupra sănătăţii”, a adăugat Schrenk.

Care sunt alimentele în care pot fi găsite nitrozaminele

Nitrozaminele au fost descoperite în mai multe tipuri de alimente, cum ar fi cele din carne, pește procesat, cacao, bere și alte băuturi alcoolice. Ele pot fi găsite și în alte alimente, inclusiv legume procesate, cereale, lapte și produse lactate sau alimente fermentate, murate și condimentate.

Citește și Alimentele vor avea TVA 0%! Măsura care ar trebui să combată inflația

Potrivit autorilor studiului, aceștia se confruntă în continuare cu „lacune în informaţiile disponibile cu privire la prezenţa nitrozaminelor în cazul unor categorii specifice de alimente”.

„Pentru a asigura un nivel înalt de protecţie a consumatorilor, am dezvoltat cel mai rău scenariu în evaluarea noastră asupra riscurilor. Am presupus că toate nitrozaminele prezente în alimente au acelaşi potenţial cancerigen la om ca cea mai nocivă nitrozamină, deşi acest lucru este puţin probabil”, a mai spus Schrenk.