- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Care sunt prioritățile Parlamentului European pentru 2023? Economia circulară și energia regenerabilă sunt în vârful listei

27 Dec, 18:53 • Cornel Ghimeșan
Parlamentrul European a anunțat care sunt punctele cele mai importante pe care le vizează în noul an. În 2023 prioritățile PE se vor referi la energia regenerabilă, la economia circulară, migrația și securitatea online.
Care sunt prioritățile Parlamentului European pentru 2023? Economia circulară și energia regenerabilă sunt în vârful listei

Energia regenerabilă, economia circulară, migraţia şi securitatea online sunt câteva dintre priorităţile Parlamentului European pentru 2023, informează legislativul comunitar într-un articol postat pe site-ul său.

Transformare digitală

Cirptomonedele, inteligenţa artificială, semiconductorii şi accesul la date vor fi discutate de PE în 2023.

Eurodeputaţii se vor pune de acord în ianuarie asupra unei poziţii privind un cadru legal referitor la inteligenţa artificială, care îşi propune să introducă o bază comună legală de reglementare pentru inteligenţa artificială, în conformitate cu valorile UE. Ei se vor concentra asupra aplicaţiilor specifice şi a posibilelor riscuri.

Citește și:Gripa aviară îi bagă în sperieți pe crescătorii de păsări! Vor vaccinare la nivel european

Adoptarea de reguli privind criptomonedele pentru a-i proteja pe consumatori şi a stabili măsuri împotriva manipulării pieţei şi a infracţionalităţii financiare sunt pe agendă în luna februarie.

Eurodeputaţii vor discuta şi aşa-numitul „Data Act”, care va stabili reguli comune de reglementare a accesului la date atunci când sunt utilizate produse conectate sau servicii adiacente. Scopul este de a se uşura trecerea de la un provider de stocare în cloud la altul sau schimbarea altor servicii de procesare a datelor. De asemenea, PE va adopta măsuri împotriva transferurilor de date internaţionale ilegale de către furnizorii de servicii de stocare în cloud.

Care sunt prioritățile Parlamentului European pentru 2023? Economia circulară și energia regenerabilă sunt în vârful listei
Care sunt prioritățile Parlamentului European pentru 2023? Economia circulară și energia regenerabilă sunt în vârful listei

După criza globală de semiconductori provocată de pandemia de COVID-19, Parlamentul European îşi va adopta poziţia privind aşa-numitul „Chips Act”, lege care îşi propune să se asigure că UE are competenţele esenţiale, instrumentele şi tehnologiile pentru a deveni un lider în domeniu. Obiectivul este de a contribui la tranziţia digitală şi verde şi de a creşte producţia pentru a evita sincope în lanţul de aprovizionare.

Creşterea transparenţei publicităţii electorale

Membrii PE vor discuta în anul care urmează reguli pentru a asigura  un proces democratic mai deschis în Uniunea Europeană şi a preveni tentativele de a manipula opinia publică sporind transparenţa publicităţii electorale sponsorizate.

Migraţie

După ce a fost convenită o foaie de parcurs comună asupra migraţiei şi azilului între Parlament şi Consiliu în septembrie 2022, eurodeputaţii vor lucra la propuneri privind noul pact al Comisiei Europene privind migraţia şi azilul. Printre problemele care vor fi abordate se află managementul migraţiei, procedurile de screening, cadrul pentru transferul migranţilor şi procedurile UE privind azilul.

Decarbonizare

Parlamentul European va continua şi anul viitor să facă eforturi pentru realizarea neutralităţii climatice în Uniunea Europeană, decarbonizând toate sectoarele economiei. Pentru a realiza aceste obiective în cadrul pachetului „Fit for 55”, eurodeputaţii vor vota cu privire la noi standarde de emisii de CO2 pentru maşini şi camionete, realizarea unei infrastructuri pentru combustibili alternativi, un nou cadru pentru o piaţă internă a hidrogenului şi reducerea emisiilor de metan şi a gazelor cu efect de seră fluorurate.

De asemenea, se au în vedere noi reguli care să prevină situaţia în care companiile evită reglementările UE privind emisiile mutându-se în altă parte şi obiective mai ambiţioase privind schema de tranzacţionare a certificatelor de emisii (ETS, Emissions Trading System).

Energia regenerabilă în topul priorităților Parlamentului European

Energie regenerabilă

Energia regenerabilă joacă un rol fundamental în realizarea Pactului verde european, care implică obţinerea neutralităţii climatice în 2050 şi crearea unei independenţe energetice superioare. UE intenţionează să crească cota energiei regenerabile în totalul de consum la 40% până în 2030, pentru a-şi îndeplini obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. De asemenea, PE va lucra la obiective mai ambiţioase pentru reducerea consumului de energie la nivelul UE.

Economie circulară

În cadrul mişcării către o economie circulară, PE va lucra la cerinţe privind un nou design ecologic pentru anumite grupuri de produse specifice, precum aparate electrocasnice, computere şi servere, motoare electrice şi cauciucuri, pentru a le face mai durabile, reutilizabile şi mai puţin nocive pentru mediu. Eurodeputaţii urmează să stabilească, de asemenea, ţinte la nivelul UE pentru reducerea risipei alimentare, precum şi la o nouă strategie pentru a face materialele textile mai reutilizabile şi reciclabile, pentru a răspunde problemei deşeurilor textile.

Drepturile muncitorilor

La începutul lui 2023, eurodeputaţii vor discuta noi reguli pentru a ameliora condiţiile de muncă ale persoanelor care lucrează pe platformele digitale din UE. În prezent, legile UE privind munca nu protejează drepturile muncitorilor pe platforme. Propunerea include asigurarea unui statut de angajare legală care corespunde actualelor reglementări, promovarea şi ameliorarea transparenţei, precum şi a corectitudinii şi posibilităţii de a trage la răspundere platformele digitale.

Spălare de bani

Nu în ultimul rând, PE va lucra în 2023 la noi reguli de a combate spălarea de bani şi finanţarea terorismului. De asemenea, PE va invita tinerii la un eveniment dedicat tineretului european la Strasbourg, pe 9-10 iunie 2023, pentru a participa la conturarea viitorului Europei.

Alte articole: Uniunea Europeană, încă dependentă de centralele nucleare. 25% din energia electrică este produsă de acestea

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult