- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Uniunea Europeană, încă dependentă de centralele nucleare. 25% din energia electrică este produsă de acestea

23 Dec, 09:55 • Bumbeneci Diana
Eurostat a realizat un nou sondaj. Aproximativ 25% din energia nucleară produsă la nivelul UE provine de la centrale nucleare.
Uniunea Europeană, încă dependentă de centralele nucleare. 25% din energia electrică este produsă de acestea

Nu mai puțin de 25% din producția totală de energie electrică din Uniunea Europeană a fost produsă anul trecut de centrale nucleare situate în 13 state membre ale UE, potrivit Eurostat. Se pare că aceste centrale au produs 731.701 gigawați-oră (GWh) de energie electrică, în creștere cu 7% sau cu 48.189 GWh față de 2020, anunță Oikonomikos Tachydromos, citat de Rador.

UE, încă dependentă de centrale nucleare

Conform datelor prezentate inițial de Eurostat, cel mai mare producător de energie nucleară din spațiul european în 2021 a fost Franța (52% din totalul producției de energie nucleară din UE, adică 379.361 GWh). În clasamentul Eurostat, Franța este urmată de Germania (9%, adică 69.130 GWh), Spania (8%, adică 56.564 GWh), Suedia (7%, adică 52 965 GWh) și Belgia (7%, adică 50 326 GWh).

Citește și: România și Coreea sunt tot mai aproape de o cooperare pentru dezvoltarea programului nuclear românesc. Virgil Popescu face un nou anunț

centrale nucleare
centrale nucleare

Statele menționate au reprezentat împreună peste 83% din cantitatea totală de energie electrică generată în instalațiile nucleare din UE. Tot acum doi ani, cele 13 state membre UE cu producție de energie nucleară aveau un total de 106 reactoare nucleare în funcțiune, față de 109 la începutul anului 2020.

Mai mult, se pare că Franța a rămas statul membru UE care depinde cel mai mult de energia nucleară, reprezentând 69% din totalul energiei electrice produse în țară în 2021. Celelalte două state membre ale UE cu mai mult de jumătate din energia lor produsă de centralele nucleare au fost Slovacia (52% ) și Belgia (51%). Țările cu cota de piață cea mai mică în producerea de energie electrică pe baza reactoarelor nucleare au fost Olanda care a produs 3%, Germania cu 12% și România cu 19%.

Ai mai putea citi și: Austria pune mai mult preț pe Norvegia! OMV şi partenerii săi vor investi 921 de milioane de dolari într-un zăcământ de gaze

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult