- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Câți bani primește CEO-ul JPMorgan după ce în 2023 banca a obținut cel mai mare profit din istoria SUA. Salariul și bonusurile obținute de Jamie Dimon

19 Jan, 15:03 • Adrian Popovici
JPMorgan Chase & Co. a majorat salariul directorului său general Jamie Dimon la 36 de milioane de dolari pentru 2023, an în care banca a înregistrat cel mai mare profit din istoria sistemului bancar american. Consiliul de administrație i-a acordat lui Dimon un salariu de 1,5 milioane de dolari și 34,5 milioane de dolari ca bonus.
Câți bani primește CEO-ul JPMorgan după ce în 2023 banca a obținut cel mai mare profit din istoria SUA. Salariul și bonusurile obținute de Jamie Dimon

JPMorgan Chase & Co. a majorat salariul directorului său general Jamie Dimon la 36 de milioane de dolari pentru 2023, an în care banca a înregistrat cel mai mare profit din istoria sistemului bancar american. Consiliul de administrație i-a acordat lui Dimon un salariu de 1,5 milioane de dolari și 34,5 milioane de dolari sub formă de compensații stimulative bazate pe performanță, potrivit unui document de reglementare depus joi. Salariul său total este în creștere cu 4,3% față de 2022, când a câștigat 34,5 milioane de dolari, transmite Bloomberg.

„Firma se află într-o poziție deosebit de norocoasă pentru a fi condusă de un director executiv atât de talentat și experimentat, care continuă să dezvolte compania, să mențină poziții de lider de piață, să consolideze reputația firmei, să investească în oportunități pentru viitor, să promoveze diversitatea și cele mai bune practici, să gestioneze riscurile și să dezvolte mari lideri, menținându-și în același timp concentrarea asupra clienților firmei”, a precizat consiliul de administrație al JPMorgan în document.

JPMorgan a obținut anul trecut un record de 49,6 miliarde de dolari, stimulată de majorarea dobânzilor de către Rezerva Federală și de achiziția First Republic Bank în cadrul unei licitații guvernamentale. Acțiunile sale au crescut cu 27% pe parcursul anului, depășindu-și toți rivalii importanți. Această evoluție pozitivă a JP Morgan se transformă acum în majorări de peste 5% pentru șefii băncii. Firma a acordat 30 de milioane de dolari președintelui Daniel Pinto, 27 de milioane de dolari șefei de lungă durată a departamentului de gestionare a activelor și averilor, Mary Erdoes, și 18,5 milioane de dolari pentru fiecare dintre co-șefii de la Consumer Banking, Jennifer Piepszak și Marianne Lake.

Citește și: Băncile din România care oferă cele mai bune salarii. Ce instituție bancară se află pe primul loc

Cine este șeful JPMorgan?

Jamie Dimon, un miliardar, este la conducerea JPMorga de 18 ani – o perioadă mai lungă decât cea a directorului general al oricărei alte bănci importante – și este adesea cel mai bine plătit dintre colegii săi. În octombrie, JPMorgan a precizat într-un document că Dimon intenționează să vândă 1 milion de acțiuni ale băncii, prima tranzacție de acest fel de când a preluat conducerea gigantului de pe Wall Street, în scopul diversificării financiare și al planificării fiscale.

El a glumit de mult timp că intenționează să rămână la conducerea JPMorgan încă cinci ani, indiferent când va fi întrebat. Această glumă a devenit serioasă în 2021, când consiliul de administrație i-a oferit un pachet special de stimulente în valoare de peste 50 de milioane de dolari pentru a rămâne cel puțin până în 2026. Cu toate acestea, Dimon nu a indicat că vede acel premiu ca pe un final de carieră.

Te-ar putea interesa și: Ce salariu câștigă Anca Dragu, guvernatoarea româncă a Băncii Naționale din Moldova! Este de 3 ori mai mic față de cel al lui Mugur Isărescu!