Știri externe

Ce își dorește Olena Zelenska la 9 luni de la debutul războiului:„Cel mai mult, ne lipsesc lucrurile simple – să stăm, fără să ne uităm la ceas.

25 Nov, 10:56 • Cornel Ghimeșan
La nouă luni de la debutul războiului, Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a vorbit pentru BBc despre dificultățile cu care se confruntă la fiecare pas. Aceasta a subliniat că pacea nu va putea exista fara victorie.
Ce își dorește Olena Zelenska la 9 luni de la debutul războiului:„Cel mai mult, ne lipsesc lucrurile simple – să stăm, fără să ne uităm la ceas.

Olena Zelenska, Prima Doamnă a Ucrainei, a declarat într-un interviu pentru BBC faptul că ucrainenii vor rezista iernii grele care deja începe să își intre în drepturi, în ciuda frigului și a întreruperilor de curent provocate de atacurile rușilor, și a subliniat că „fără victorie nu poate exista pace”.

Prima întrebare a jurnalistului BBC a fost: „Ce mai faceți?”, Zelenska a răspuns că, pentru toți ucrainenii, răspunsul este unul singur: „Rezistăm”. Interviul a avut loc exact în momentul care rușii atacau rețeaua energetică a Ucrainei.

Alte articole: UE pregătește al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ursula von der Leyen: ”Lucrăm asiduu pentru a lovi Rusia”

„Suntem gata să suportăm asta”, a afirmat Olena Zelenska, care a vorbit cu reporterii BBC într-o clădire securizată, ascunsă într-un labirint de clădiri din Kiev.

„Am avut atât de multe provocări teribile, am văzut atât de multe victime, atât de multe distrugeri, încât întreruperile de curent nu sunt cel mai rău lucru care ni s-a întâmplat.”, a spus soția președintelui ucrainean.

Prima Doamnă a făcut referire la un sondaj recent în care 90% dintre ucraineni au spus că sunt gata să suporte o lipsă de energie electrică timp de doi până la trei ani dacă ar putea vedea perspectiva aderării la Uniunea Europeană. Pare un drum îngrozitor de lung și greu și Olena Zelenska știe asta.

„Este ușor să alergi la un maraton când știi câți kilometri sunt. Uneori poate fi foarte dificil”, spune ea.

Toți ucrainenii vor deveni mai puternici în urma acestui război, susține Prima Doamnă a Ucrainei.

Ce își dorește Olena Zelenska la 9 luni de la debutul războiului:„Cel mai mult, ne lipsesc lucrurile simple – să stăm, fără să ne uităm la ceas.
Ce își dorește Olena Zelenska la 9 luni de la debutul războiului:„Cel mai mult, ne lipsesc lucrurile simple – să stăm, fără să ne uităm la ceas.

Olena Zelenska este mamă, fiică și Pima Doamnă

Aceasta afirmă că este extrem de dureros că este foarte rar când iau cina împreună, cu toată familia.

„Locuiesc separat cu copiii mei, iar soțul meu stă la serviciu. Cel mai mult, ne lipsesc lucrurile simple – să stăm, fără să ne uităm la ceas, atâta timp cât ne dorim”.

După ce rachetele rusești au atacat Kievul la primele ore ale zilei de 24 februarie, Olena Zelenska a petrecut luni de zile ascunsă în locuri secrete, împreună cu copiii ei. Ea a apărut în public în 8 mai – Ziua Mamei anul acesta în Ucraina și în multe alte țări – când s-a alăturat Primei Doamne a SUA Jill Biden la un adăpost pentru strămutați din orașul Lviv.

Acum, ea continuă să apară în discursuri pe zoom, sau uneori personal, elegantă și cu mesaje puternice care vin de la „o mamă, o fiică, o primă doamnă”. Când Congresul SUA a aplaudat în picioare, de două ori, un lider ucrainean în iulie, nu a fost președintele Zelenski, ci a fost soția sa.

„Mi-a fost frică”, recunoaște ea. „Dar am înțeles această misiune… a fost imposibil să ratez această șansă.”

Olena Zelenska a vorbit despre suferința profundă a copiilor ucraineni, condamnând ceea ce a numit „jocurile foamei” provocate de Rusia. Totodată, ea cerut Congresului SUA să trimită arme.

„Nu a fost vorba de politică, a fost ceea ce am avut de spus. Am cerut arme nu pentru a ataca, ci pentru a preveni ca copiii noștri să fie uciși în casele lor”.

Olena Zelenska este sigură că societatea ucraineană era în schimbare chiar înainte de război, iar acum acest proces se accelerează.

„Bucătărie, copii, biserică – asta nu mai este valabil pentru societatea noastră. O femeie care a trăit asta nu va face un pas înapoi”.

„Nu îi putem trăda pe cei care se află acum în teritoriile ocupate. Nu putem abandona oamenii care așteaptă eliberarea. Înțelegem cu toții că fără victorie nu va exista pace. Ar fi o pace falsă și nu ar dura mult”.

Întrebată ce înseamnă „victorie” pentru ea, Prima Doamnă a Ucrainei a răspuns:

„O întoarcere la o viață normală… uneori se pare că am pus totul pe pauză”.


Citește și: România trebuie să sprijine Ucraina pe timpul iernii! G7 va discuta săptămâna viitoare, la București, ce implică acest ajutor

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult