- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cel mai bogat om al planetei a pierdut 11 miliarde de dolari într-o singură zi. Miliardarul rămâne în continuare pe locul 1, devansându-i pe Elon Musk și pe Jeff Bezos

24 May, 14:24 • Stefan Simion
Bernard Arnault, cel mai bogat om al planetei, a pierdut 11,2 miliarde de dolari într-o singură zi, pe fondul îngrijorărilor că încetinirea economiei americane va duce la reducerea cererii pentru bunuri de lux. Averea lui Arnault, fondatorul grupului LVMH, care oferă printre altele poşete Louis Vuitton, şampanie Moet şi rochii Christian Dior, a crescut accelerat în acest an după ce cotaţiile acţiunilor companiilor europene din sectorul luxului au luat avânt.
Cel mai bogat om al planetei a pierdut 11 miliarde de dolari într-o singură zi. Miliardarul rămâne în continuare pe locul 1, devansându-i pe Elon Musk și pe Jeff Bezos

Cel mai bogat om al planetei s-a confruntat, însă, în cursul zilei de 23 mai, cu o scădere de 5% a cotației titlurilor LVMH la bursa de la Paris. Acesta este cel mai mare declin înregistrat în ultimul an pe fondul unei scăderi generale care a şters aproximativ 30 de miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă a sectorului european al luxului.

Cel mai bogat om al planetei a pierdut 11 miliarde de dolari într-o singură zi

După această scădere, averea lui Arnault a ajuns la 191,6 miliarde de dolari, scrie Bloomberg Billionaires Index, în condiţiile în care, de la începutul anului şi până în prezent, miliardarul francez şi-a sporit averea cu 29,5 miliarde de dolari. În acest moment, diferenţa între Bernard Arnault şi Elon Musk, fondatorul Tesla, al doilea cel mai bogat om al lumii, s-a redus la 11,4 miliarde de dolari.

Scăderea de marţi a venit însă după o creştere îndelungată a cotaţiei acţiunilor LVMH, care sunt în continuare cu 23% peste nivelul la care erau la începutul anului. Aceasta în condiţiile în care indicele MSCI Europe Textiles Apparel & Luxury Goods Index a înregistrat un avans de 27%.

La mijlocul lunii aprilie, Bernard Arnault și-a consolidat avansul în faţa lui Elon Musk. Acesta şi-a văzut averea crescând într-o singură zi cu 12 miliarde de dolari, ajungând la aproape 210 miliarde de dolari, un nivel record şi a doua cea mai mare creştere într-o singură zi din istorie. Acţiunile LVMH au crescut cu 5,7%, atingând un nivel record în tranzacţiile de la Paris, propulsându-l pe Arnault în topul primelor 10 companii din lume.

Citeste si Averea familiei regale! În urma moștenirii primite, Charles al III-lea o depășește pe regina Elizabeth II. Iată cât de bogat a ajuns prințul

Omul de afaceri francez, a cărui familie deţine 48% din capitalul social al LVMH, s-a alăturat, în aprilie, lui Musk şi lui Jeff Bezos, singurele persoane a căror avere a depăşit 200 de miliarde de dolari. Arnault este prima persoană din afara SUA care reuşeşte această performanţă.

Cum își testează Bernard Arnault copiii în fiecare lună

O dată pe lună, Bernard Arnault îşi adună copiii la prânz în interiorul unei săli de mese private de la sediul central al LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton. La începutul mesei, Arnault citește cu voce tare subiectele de discuţie pregătite, relatează The Wall Street Journal.

Arnault face apoi un tur de masă, cerându-i fiecăruia dintre copiii lui o opinie despre anumiţi manageri din cadrul companiei sau despre necesitatea unor schimbări la brandurile LVMH. Bernard Arnault (74 de ani) a petrecut decenii pregătindu-şi copiii pentru a conduce LVMH. I-a învăţat personal matematică, i-a luat cu el în călătoriile de afaceri şi la negocieri. În prezent, copiii lui ocupă funcţii de conducere în cadrul LVMH.

Citeste si Bogăția crește rapid în anumite zone ale lumii. Lista orașelor în care se află cei mai mulți milionari

Cel mai mare copil al său, Delphine Arnault, are 48 de ani și este director executiv al Christian Dior. Fratele ei, Antoine Arnault, în vârstă de 45 de ani, este directorul general al companiei listate la bursă care deţine participaţia familiei în LVMH.

Alexandre Arnault (30 de ani) este vicepreşedintele executiv al Tiffany & Co. şi are o reţea puternică, care îi include pe Jay-Z şi pe cofondatorul Twitter Jack Dorsey. Frédéric Arnault, în vârstă de 28 de ani, conduce brandul de ceasuri Tag Heuer, iar Jean Arnault, în vârstă de 24 de ani, este director de marketing şi dezvoltare la divizia de ceasuri a Louis Vuitton. Toţi trei au studiat la şcoli de inginerie de top.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult