- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cel mai căutat cap al mafiei italiene, Messina Denaro, a fost arestat în Sicilia. „Diabolik” are deja o condamnare pe viaţă pentru asasinarea procurorilor antimafia Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino

16 Jan, 15:09 • Russo George
În Italia, a fost arestat cel mai căutat lider al mafiei. Este vorba despre Matteo Messina Denaro, care, potrivit presei locale, se ascunde de poliție de aproape 30 de ani şi a fost capturat în Palermo, capitala Siciliei.
Cel mai căutat cap al mafiei italiene, Messina Denaro, a fost arestat în Sicilia. Diabolik are deja o condamnare pe viaţă pentru asasinarea procurorilor antimafia Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino

Acum în vârstă de 60 de ani, Messina Denaro a fost condamnat la închisoare pe viață pentru rolul său în asasinarea din 1992 a doi faimoşi procurori antimafia, Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino, eveniment care a şocat Italia.

Acesta riscă o condamnare pe viață și pentru o serie atentate cu bombă din Florența, Roma și Milano, care au ucis 10 persoane în 1993, mai notează presa locală.

Anul trecut, procurorii spuneau că în ciuda dispariției sale îndelungate, Matteo Messina Denaro era încă capabil să coordoneze modul în care era condusă şi acţiona mafia, din ascunzătoarea sa din zona orașului Trapani, din vestul Siciliei.

Matteo Messina Denaro a fost reţinut „în interiorul unei structuri sanitare din Palermo unde a mers pentru a urma terapii clinice.

Denaro, supranumit ”Diabolik”, a fost considerat cândva un candidat viabil pentru a deveni ”naşul naşilor” din mafia siciliană, după moartea lui Bernardo Provenzano, în 2016, şi a lui Salvatore Riina, în 2017.

Citeşte şi: Motorina rusească va fi interzisă în Uniunea Europeană. Ne așteaptă o criză a carburanților?

Bărbatul de 60 de ani, care s-a lăudat cândva că „a umplut un cimitir, de unul singur”, şi-a păstrat şi după ce a fugit stilul de viaţă luxos, graţie mai multor finanţatori, potrivit News.ro.

În august 2021, televiziunea publică italiană Rai a difuzat o înregistrare din martie 1993, în care a fost identificată pentru prima dată vocea lui Denaro în timpul unui proces în care acesta fusese chemat să depună mărturie. După câteva săptămâni, liderul mafiot a fugit şi de atunci nu a mai fost găsit.

El a fost declarat vinovat şi condamnat în absenţă în 2002 la închisoare pe viaţă pentru că a ucis personal sau a ordonat uciderea a zeci de persoane.

În 1993, el a ajutat la organizarea răpirii lui Giuseppe Di Matteo, un băiat de 12 ani, în încercarea de a-l convinge pe tatăl acestuia să nu depună mărturie împotriva mafiei. Băiatul a fost ţinut în captivitate timp de doi ani, înainte de a fi strangulat, iar corpul său dizolvat apoi în acid.

Citeşte şi: Bogdan Aurescu scoate asul din mânecă! Ce aliați are România în cursa Schengen?