- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cercetătorii britanici rămân fără fonduri. Marea Britanie cere acces la programele europene de cercetare științifică

07 Nov, 09:36 • Cornel Ghimeșan
Secretarul de stat britanic pentru Europa, Leo Docherty va cere astăzi Uniunii Europene să deblocheze accesul șa programele europene de cercetare pentru britanci, așa cum prevede acordul comercial post-Brexit.
Cercetătorii britanici rămân fără fonduri. Marea Britanie cere acces la programele europene de cercetare științifică

Marea Britanie va cere luni Bruxelles-ului să deblocheze accesul la programele europene de cercetare ştiinţifică pentru cercetătorii britanici, aşa cum este prevăzut în acordul comercial post-Brexit, informează AFP.

Alte articole:Aveți probleme cu trezitul dimineața? Un cercetător a aflat niște trucuri folositoare ca să deveniți o persoană matinală

Secretarul de stat britanic pentru Europa, Leo Docherty este pregrătit să transmită acest mesaj cu ocazia Adunării Parlamentare de parteneriat dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit, care are loc luni la Londra.

Acest forum reuneşte membri ai parlamentului european şi ai celui britanic şi are misiunea de a monitoriza aplicarea acordului de comerţ şi cooperare care stabileşte regulile în relaţiile dintre cele două părţi după Brexit.

Cercetătorii britanici rămân fără fonduri. Marea Britanie cere acces la programele europene de cercetare științifică
 Marea Britanie cere acces la programele europene de cercetare științifică

Cercetătorii britanici vor acces la programele europene

„Participarea Regatului Unit ar fi un câştig pentru Regatul Unit şi UE, dar Regatul Unit nu poate aştepta mai mult”, va susţine Docherty, conform unor extrase din discursul său care au fost transmise presei.

„Abordarea europeană duce la o incertitudine intolerabilă pentru cercetătorii noştri şi companiile noastre”, va insista oficialul britanic.

Londra consideră că această întârzierea constitue o încălcare a acordului post-Brexit şi a iniţiat consultări oficiale cu Bruxelles-ul, conform prevederilor acordului privind soluţionarea litigiilor.

Pe de altă parte, în discursul său, Leo Docherty va lăuda cooperarea dintre UE şi Marea Britanie în modul de reacţie la războiul lansat de Rusia în Ucraina.

Citește și: După 65 de ani nici o bancă nu-ți mai dă credit. Băncile din România refuză aceste tipuri de împrumuturi, deși în Occident ele nu reprezintă o problemă

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult