- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Sondaj ROUNIT: Peste 80% din companii dau salarii între 3.000 și 7.000 de lei, dar nu găsesc muncitori Domeniile cu cel mai mare deficit

02 Nov, 21:47 • Dobran Viorel
Salarii atractive, domenii diverse, dar foarte puţini doritori de un loc de muncă bine plătit. Chestionarul a fost conceput pentru a identifica cerințele și așteptările angajatorilor în contextul pieței muncii actuale.
Sondaj ROUNIT: Peste 80% din companii dau salarii între 3.000 și 7.000 de lei, dar nu găsesc muncitori Domeniile cu cel mai mare deficit

Peste 80% din companiile din România care au completat un chestionar cu privire la evaluarea nevoilor de angajare oferă salarii cuprinse între 3.000 și 7.000 de lei, cele mai căutate meserii fiind cele din domeniile: construcții, operare mașini industriale sau medicină. Asociația Românilor din Italia face un apel către companiile din România care se confruntă cu criza forței de muncă să  completeze chestionarul.

Salarii 2024. Cum vor fi acordate sporurile potrivit noii Legi a Salarizării. În ce situații își pierd bugetarii aceste privilegii, cine primește sporuri de 30%

În data de 16 octombrie, Asociația Românilor din Italia în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a României, InfoCons – Organizație pentru Protecția Consumatorilor și Federația Patronatelor Societăților din Construcții au lansat Chestionarul pentru Evaluarea Nevoilor de Angajare în Companiile din România.

Ce salarii se oferă

Chestionarul a fost conceput pentru a identifica cerințele și așteptările angajatorilor în contextul pieței muncii actuale. Scopul acestui instrument este de a facilita dezvoltarea unei platforme de joburi adaptate la realitățile și nevoile companiilor românești. Participarea la acest chestionar nu doar că au oferit oportunitatea de a contribui activ la crearea unei platforme eficiente, dar și de a beneficia de o potrivire mai precisă între candidați și posturile vacante, potrivit unui mesaj al Asociației Românilor din Italia.

Angajații cer salarii cu 30% mai mari. Județele și domeniile cu cele mai mici și cele mai mari salarii

În plus, companiile au putut obține o perspectivă asupra competitivității lor pe piață, în termeni de  salarii și beneficii oferite. Un alt avantaj major este atragerea forței de muncă din diaspora, conectând românii de pretutindeni cu oportunitățile de acasă. Raportul preliminar este realizat pe baza răspunsurilor primite de la 943 de companii și organizații.

Vă invităm să completați Chestionarul pentru Evaluarea Nevoilor de Angajare în Companiile din România accesând linkul

Consiliile județene Galați, Bihor și Vrancea au procedat la diseminarea chestionarului și a informațiilor de noi transmise către Consiliul National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii. Camera de Comerț si Industrie a României a mobilizat o parte din membrii camerelor județene și urmează să mobilizeze întreg sistemul cameral din România. Federația Patronatelor Societăților din Construcții în data de 6 noiembrie va transmite chestionarul către membrii săi, scrie stiridiaspora.ro

Lansarea portalului ROUNIT este prevăzut în preajma Zilei Naționale a României din acest an și este condiționat de o mai mare implicare a confederațiilor patronale, consiliilor județene și a mediului de afaceri românesc pentru completarea chestionarului.

Pentru lansare, obiectivul ROUNIT este de a publica câteva zeci de mii de locuri disponibile în România cu salarii „aproape occidentale” ușor accesibile românilor din diaspora.

Ce fel de muncitori caută companiile din România

RAPORT PRELIMINAR

Chestionar pentru Evaluarea Nevoilor de Angajare în Companiile din România.

Top 10 certificări specifice căutate de companii

1. Certificat de calificare în domeniul specific (ex. operator CNC, sudor, strungar etc.),– 42.9 %
2. Cunoștințe de citire a planurilor și proiectelor tehnice – 32.1 %
3. Certificat de calificare în construcții (ex. zidar, tâmplar, instalator etc.) – 21.4 %
4. Certificări specifice (ex. sudură MIG/MAG, TIG etc.) – 17.9 %
5. Autorizație de conducere utilaje (ex. buldozer, macara etc.) – 17.9 %
6. Cunoștințe de operare a mașinilor industriale – 14.3 %
7. Diplomă de absolvire a facultății de medicină/farmacie/asistență medicală etc. – 10.7 %
8. Autorizație de liberă practică – 10.7 %
9. Certificat de membru al Colegiului Medicilor/Farmaciștilor/Asistenților Medicali etc.- 7.1 %
10. Desenator tehnic  – 4.35%

Topul certificărilor evidențiază o cerere crescută pentru competențe specifice în domenii precum construcții, medicină și operare mașini industriale. Certificările pentru operator CNC, sudor și conducere de utilaje sunt deosebit de solicitate, reflectând o creștere în sectoarele industriale și de construcții. De asemenea, există o cerere puternică pentru profesioniști din domeniul medical. Având în vedere tendințele economiei românești până în 2022, cu investiții în infrastructură și dezvoltare industrială, această cerere pentru certificări specifice este în concordanță cu direcțiile majore de creștere.

Categoria predominanta in oferta financiara in salarii este reprezentata de palierul 3000 – 5000 RON. Aceste date sugerează că majoritatea companiilor oferă salarii competitive, dar nu excesiv de mari. Surprinzător, un număr semnificativ de companii oferă și salarii peste 7000 RON, arătând o diversitate în ofertele salariale de pe piață.

 

Concluzii preliminare ale chestionarului ROUNIT

1. Educație și Calificare: Majoritatea candidaților căutați de companii au studii superioare sau postuniversitare. În plus, există o cerere puternică pentru certificări specifice, mai ales în domenii tehnice și medicale, reflectând necesitatea de specializare în anumite industrii.

2. Intenția de Angajare: Majoritatea companiilor intenționează să angajeze în următoarele 3 luni, arătând o dinamică pozitivă a pieței muncii și un optimism în rândul angajatorilor.

3. Stabilitate Contractuală: Predomină contractele pe perioadă nedeterminată, indicând o tendință a companiilor de a oferi stabilitate și de a construi relații pe termen lung cu angajații.

 

 

4. Beneficii și Venituri: Flexibilitatea programului și trainingurile sunt printre cele mai valorizate beneficii, în timp ce veniturile oferite variază, cu o pondere semnificativă a companiilor oferind salarii între 3000-5000 RON.

5. Portalul de Angajare: Există un interes major din partea companiilor de a posta gratuit locuri de muncă pe portalul dedicat românilor din străinătate și din țară, subliniind potențialul acestei platforme în a atrage candidați calificați.

6. Context și Oportunitate: În contextul unei piețe muncii dinamice și a unei economii în creștere, companiile din România caută să atragă și să rețină talente prin oferirea de beneficii competitive, oportunități de dezvoltare și salarii atractive. Portalul dedicat poate juca un rol esențial în această ecuație, conectând angajatorii cu candidații potriviți.