- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cinci locuri în care ar putea începe al treilea război mondial în 2023. Unde și-au setat binoclurile experții militari anul acesta?

06 Jan, 11:25 • Gabriela Andreescu
Conflictele internaționale sunt atent supravegheate de experți, întrucât unele dintre acestea pot degenera în conflicte militare pe scară largă. Un blog de specialitate a publicat un set de predicții de zone unde pacea este fragilă și riscul izbucnirii unui război este foarte ridicat.
Cinci locuri în care ar putea începe al treilea război mondial în 2023. Unde și-au setat binoclurile experții militari anul acesta?

Blogul militar american 19fortyfive a analizat punctele fierbinți ale globului care prezintă cel mai mare risc pentru izbucnirea a ceea ce am putea fi tentați să numim „Al Treilea Război Mondial”.

Unde se uită experții militari ca potențiale zone de conflict în anul 2023

1. Ucraina

Războiul din Ucraina are cele mai mari șanse de a degenera într-un conflict mondial, consideră experții militari
Războiul din Ucraina are cele mai mari șanse de a degenera într-un conflict mondial, consideră experții militari

Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei, un atac care a dus aproape imediat la o combinație de sancțiuni și sprijin militar direct pentru Kiev. Până la începutul primăverii, Statele Unite și aliații săi urmau politici care aveau ca rezultat moartea soldaților ruși, distrugerea echipamentelor militare rusești și degradarea pe termen lung a economiei ruse. Războiul a avut un efect de undă pe scena mondială, crescând dramatic miza disputelor care au mocnit în liniște de zeci de ani.

Îngrijorarea că Rusia ar putea folosi arme nucleare pentru a-și restabili dominația în Ucraina pare să fi scăzut din vară, deoarece războiul a ajuns într-un impas distructiv. Cu toate acestea, escaladarea rămâne o preocupare. Incapacitatea Rusiei de a face progrese poate amenința stabilitatea guvernului Putin, înclinând Moscova să ia în considerare o escaladare periculoasă. Preocupările legate de capacitatea Ucrainei de a continua războiul pe termen lung ar putea obliga Kievul să ia măsuri riscante pentru a ieși din impas, mai scriu experții militari americani.

2.Taiwan

Îngrijorarea cu privire la războiul dintre Taiwan și China a scăzut puțin în ultimele luni, în mare parte din cauza experienței catastrofale a Chinei cu Covid. Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că tensiunile rămân semnificative. Disponibilitatea administrației Biden de a lua poziții retorice riscante cu privire la apărarea Taiwanului indică faptul că Washingtonul are o îngrijorare reală cu privire la perspectivele unui atac chinez. În același timp, aceste declarații (și acțiuni neinspirate, cum ar fi vizita Președintelui Camerei Nancy Pelosi la Taipei) riscă să declanșeze escaladarea Chinei.

Din fericire, există motive întemeiate să credem că vom avea un avertisment de război; așa cum a fost cazul de-a lungul graniței cu Ucraina, pregătirea chineză pentru conflict ar fi vizibilă în mod clar pentru toți cei implicați. Cu toate acestea, aproape orice conflict imaginabil ar ajunge să includă Statele Unite și, foarte probabil, Japonia, și ar escalada într-un război pe scară largă.

3.Grecia-Turcia

Preocupat de răspunsurile la invazia Ucrainei de către Rusia, NATO aproape că a pierdut din vedere o criză pe flancul sudic al alianței. În ultimul an, tensiunile dintre Grecia și Turcia au crescut substanțial, cauzate în mare parte de asertivitatea politicii externe a Turciei și de vulnerabilitatea internă a regimului Erdogan. Disputele dintre Atena și Ankara privind explorarea energiei în Marea Egee au determinat tensiunea actuală, deși dezacordul teritorial care stă la baza argumentului există de zeci de ani.

Citește și: Un general american avertizează: China se pregătește de război! „Nu trebuie să cădem în capcana optimismului, cum am făcut cu Vladimir Putin”

Deși pare puțin probabil ca un aliat NATO să atace în mod deschis un alt aliat NATO, conflictele din trecut au adus cele două țări în pragul războiului, în ciuda angajamentelor lor față de alianță. Orice luptă între Turcia și Grecia ar implica imediat NATO și, aproape sigur, ar duce la un anumit grad de intervenție oportunistă a Rusiei.

4.Peninsula Coreeană

În ultimele câteva luni, tensiunile dintre Seul și Phenian au crescut constant, iar provocările nord-coreene au dus la răspunsuri retorice agresive din partea sudului. Dinamica dintre cele două stări pare condusă de nerăbdare; o nerăbdare în Nord că lumea încă refuză să o ia în serios, în ciuda armelor sale nucleare „magnifice”, și o nerăbdare în Sud că o națiune de mare însemnătate rămâne împovărată de fratele său inept și retrograd.

Aceste tensiuni nu sunt noi, dar din punct de vedere istoric au fost constrânse de Războiul Rece și de ordinea internațională liberală de după Războiul Rece. Primul a dispărut, iar al doilea se destramă, în măsura în care Phenianul poate simți că are un moment de expansiune, iar Seulul s-ar putea strădui să-și găsească răbdarea pentru a tolera lopviturile vecinului său. Dacă izbucnește războiul, acesta ar putea deveni rapid mai distructiv decât Războiul Rusia-Ucraina, armele convenționale și nucleare producând efecte îngrozitoare de ambele părți.

5.China-India

Luptele sporadice dintre China și India continuă pe Acoperișul Lumii. Deși adevăratele mize ale controlului asupra micilor bucăți de teritoriu în teren montan aproape nelocuitor rămân evazive, nici China, nici India nu s-au dat înapoi de la conflict. În timp ce luptele au rămas până acum destul de limitate, dorința de a apăra prestigiul național poate deveni rapid otrăvitoare chiar și pentru cei mai înțelepți și mai sensibili lideri.

Dacă Modi și Xi se potrivesc cu o astfel de descriere este o întrebare pentru altă zi, dar guvernele pe care le conduc nu au reușit să găsească o modalitate de a rezolva conflictul. La un moment dat, fie indienii, fie chinezii ar putea fi tentați să rezolve problema prin escaladare, un pas care ar putea funcționa conform intenției sau care ar putea deschide ușa către un conflict mult mai mare și mai distructiv.

Rămâne puțin probabil ca vreuna dintre aceste dispute să se dezvolte într-un conflict global, deși Războiul din Ucraina are deja unele aspecte ale războiului marilor puteri. Invazia Ucrainei de către Rusia a demonstrat, dacă nu altceva, că războaiele majore pot avea loc în ciuda eforturilor comune ale comunității internaționale. Menținerea păcii necesită un spirit atent, iar gestionarea escaladării în timpul războiului are nevoie o îndemânare extraordinară, mai scriu experții militari.

Citește și: Şeful spionajului militar ucrainean spune că Putin este „pe moarte”. „Știm din surse apropiate”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult