- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Un general american avertizează: China se pregătește de război! „Nu trebuie să cădem în capcana optimismului, cum am făcut cu Vladimir Putin”

04 Jan, 20:32 • Gabriela Andreescu
Un general american, fost consilier pe probleme de securitate națională în perioada fostului președinte american Donald Trump, a atenționat că președintele chinez, Xi Jinping, își pregătește poporul pentru război. Herbert Raymond McMaster a analizat discursurile președintelui Chinei și consideră că sunt foarte agresive.
Un general american avertizează: China se pregătește de război! „Nu trebuie să cădem în capcana optimismului, cum am făcut cu Vladimir Putin”

Generalul american a făcut aceste declarații în cadrul unei emisiuni de la postul TV CBS, unde a vorbit despre mesajele comunicate de liderul chinez în ultima vreme, în care susține că a observat mai multă agresivitate cu privire la problema Taiwan, scrie Adevarul.

Care  sunt argumentele generalului american cu privire la intențiile războinice ale Chinei

Herbert Raymond McMaster a fost întrebat în privința mișcărilor de trupe pe care le face China în zona Pacificului.

„Ar trebui spă nu cădem în capcana optimismului, cum am făcut cu Vladimir Putin. Ar trebui să luăm de bune ce spune. XiJinPing a spus foarte clar în declarațiile sale, că, din perspectiva sa, va reîntregi China prin incorporarea Taiwanului. Și se fac pregătiri în acest sens,” a declarat generalul american.

McMaster a solicitat SUA să-și sporească prezența militară pentru a descuraja Beijingul să efectueze o mișcare împotriva Taiwanului.

„Așa că cel mai bun răspuns ar fi o forță de descurajare, una de modă veche. Adică forța brută contează. Cred că investim prea puțin în apărare. Japonia, spre exemplu a făcut o mișcare curajoasă atunci când și-a dublat investițiile militare,” a mai spus oficialul american.

Generalul SUA consideră că investițiile preventive în materie militară sunt mai eficiente și mai ieftine decât implicarea directă într-un război deja declanșat

„Avem nevoie de mai multe investiții pentru că te costă mai mult să răspunzi la o o criză și la un război decât să le previi,” a declarat McMaster

Citește și: Iohannis a discutat telefonic cu Zelenski despre legea minorităților naționale, adoptată recent de țara vecină. Vezi ce i-a răspuns președintele ucrainean

Generalul american a fost unul dintre invitații care a vorbit în cadrul emisiunii despre politica externă a SUA pe diverse fronturi, precum Iranul, războiul din Ucraina și China.

McMaster a declarat, de asemenea, că SUA ar trebui să ia în considerare posibilele amenințări din partea președintelui chinez. El a mai precizat că Xi Jinping a fost agresiv în discursurile recente, când le-a transmis chinezilor că ar fi nevoie de sacrificii pentru a readuce China la măreția națională.

Generalul Herbert Raymond McMaster a avertizat cu privire la intențiile războinice ale Chinei
Generalul Herbert Raymond McMaster a avertizat cu privire la intențiile războinice ale Chinei

De asemenea, McMaster a declarat că președintele chinez a fost suficient de clar în aceste afirmații că se pregătește pentru o acțiune împotriva Taiwanului.

„China a devenit din ce în ce mai agresivă, nu numai din perspectivă economică și financiară, ci și din perspectiva diplomației războinice, cu armata sa”, a precizat generalul american.

Generalul american a mai spus că SUA trebuie să-și întărească prezența militară în regiunea Asia Pacific.

”Spunem că ne bazăm pe aliații noștri și că, poate, dacă facem un pas înapoi, aliații vor face mai mult. De fapt, cred că este exact invers. Dacă americanii fac mai mult, mulți dintre aliații noștri vor urma exemplul și își vor consolida capacitățile și capacitatea defensivă, de asemenea”, a declarat oficialul militar american.

În octombrie, Xi Jinping a declarat că Beijingul ”luptă pentru perspectiva reunificării pașnice cu Taiwan”, însă a dat dovadă în mod repetat de agresivitate față de Taiwan. El a deschis cel de-al XX-lea Congres al Partidului Comunist din China afirmând că guvernul său ”nu va renunța niciodată la folosirea forței” pentru a ocupa insula democratică.O lună mai târziu, președintele chinez a transmis armatei sale să fie pregătită pentru un posibil război. Xi Jinping a denunțat ”intervenția străină” în Taiwan, făcând aluzie la SUA, în urma vizitei din luna august la Taipei a lui Nancy Pelosi.

Citește și: Era dosarului cu șină a luat sfârșit în mod oficial! Instituțiile nu mai au voie să ceară niciun obiect de birotică. Președintele a promulgat legea!

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult