- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Consilierul lui Zelenski acuză Rusia de tortură, răpiri, distrugerea infrastructurii. „Rusia arată tot mai mult modul genocidal al războiului pe care-l poartă în Ucraina”

06 Oct, 21:23 • Gabriela Andreescu
Consilierul lui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak unul dintre reprezentanții Ucrainei la negocierile de pace purtate cu Rusia, a acordat un interviu postului TV Digi24. Podoliak vorbește despre determinarea Ucrainei de a-și elibera teritoriul ocupat ilegal de Rusia și spune că ucrainenii nu se tem de nimic, nici măcar de amenințările lui Putin cu bombele nucleare. 
Consilierul lui Zelenski acuză Rusia de tortură, răpiri, distrugerea infrastructurii. „Rusia arată tot mai mult modul genocidal al războiului pe care-l poartă în Ucraina”

Consilierul lui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a vorbit despre desfășurarea războiului din Ucraina, despre acțiunile Rusiei și efectele acestora asupra vecinilor nostri

Întrebat, în cadrul unui interviu la Digi24, despre efectele anexării celor patru regiuni, dar și a centralei nucleare de la Zaporojie, consilierul lui Zelenski a declarat că decretele lui Putin nu au nicio putere juridică și nu au nicio însemnătate nici pentru Ucraina, nici pentru dreptul internațional. Acesta este motivul pentru care, pe aceste teritorii se desfășoară contraofensiva ucraineană, care este foarte eficientă.

„Pentru noi nu există nicio procedură juridică, la fel ca pentru toate țările civilizate, prin care s-ar putea transmite anumite teritorii de la o țară la alta. De fapt, dreptul internațional subliniază destul de clar că teritoriile regiunilor Herson, Lugansk, Zaporojie și Herson sunt teritorii ale Ucrainei și noi avem dreptul suveran asupra acestor teritorii.”, a declarat Mihailo Podoliak

Te-ar putea interesa și: Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că foloseşte Ucraina ca „instrument de război” împotriva Rusiei

Consilierul lui Zelenski a oferit informații despre situația centralei nucleare de la Zaporojie și luptele care se duc în acea zonă:

„Rușii au bombardat orașul Zaporojie, centrala nucleară este în Energodar. Dar, din păcate, în această noapte, Rusia a lovit demonstrativ centrul orașului Zaporojie, în zona rezidențială. Un bloc a fost distrus, 20 de oameni de sub dărâmături au fost salvați, iar doi oameni au murit.” 

Consilierul lui Zelenski a vorbit despre efectele invaziei ruse
Consilierul lui Zelenski a vorbit despre efectele invaziei ruse

Mihailo Podoliak și-a arătat convingerea ca Rusia nu are nici cea mai mică intenție să respecte nicio înțelegere internațională, nici măcar regulile care stabilesc funcționarea obiectivelor nucleare. Mai mult, consilierul lui Zelenski consideră că inamicul Ucrainei își arată pe zi ce trece modul genocidal al războiului purtat în țara sa.

„Noi considerăm că Rusia, demonstrativ, astăzi arată lumii că ea nu are de gând să respecte nicio înțelegere internațională, nu are de gând să respecte regulile privind funcționarea obiectivelor nucleare și, bineînțeles, Rusia arată tot mai mult modul genocidal al războiului pe care-l poartă în Ucraina.”

Citește și: Lider republican din Senatul SUA:Dacă Rusia folosește arma nucleară în Ucraina, este un atac asupra NATO

 Consilierul lui Zelenski a declarat că acțiunile Rusiei pot fi considerate o formă de terorism și a adus argumente în favoarea declarațiilor sale:

„Rusia, într-adevăr, are acțiuni care pot fi considerate o formă de terorism pentru că ei minează zonele în care ajung. Pentru a înțelege, în regiunea Harkov, pe care am eliberat-o aproape în totalitate, au fost minate zone civile, case, blocuri, școli, spitale și mai ales spitalele. Rusia nu doar se comportă extrem de urât cu oamenii din zonele ocupate, vorbim aici despre tortură, răpiri pe care le fac pentru a obține bani de la apropiații acestor oameni. Vorbim și despre distrugerea infrastructurii, organizarea de foamete, distrugerea infrastructurii pentru apă, căldură”

Mihailo Podoliak a mai declarat că, deși propaganda rusă vorbește despre teritoriile ocupate ca fiind parte a Rusiei, acțiunea este ilegală atât timp cât teritoriile respective sunt împânzite cu tancuri și militari ruși

„Noi credem că Rusia și armata ei de ocupație nu poate desfășura legal o acțiune dacă tu ai acolo tancuri, iar prin apartamente și blocuri merg oameni cu automate și te oblică să te unești cu Rusia, în timp ce pe acele teritoriu sunt acțiuni militare active. Este un non-sens. Secretarul General ONU s-a exprimat în acest sens și a declarat că aceste acțiuni nu pot fi recunoscute niciodată ca fiind legale.” a spus consilierul lui Zelenski.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult