- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că foloseşte Ucraina ca „instrument de război” împotriva Rusiei

03 Oct, 23:22 • Gabriela Andreescu
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, acuză SUA că se foloseşte de Ucraina ca de un "instrument de război" împotriva Rusiei. Oficialul rus a făcut o comparaţie cu acţiunea Germaniei împotriva URSS în al Doilea Război Mondial
Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că foloseşte Ucraina ca „instrument de război” împotriva Rusiei

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a făcut o serie de acuzații împotriva SUA și a Occidentului în ansamblu.

”În prezent, Statele Unite şi-au subordonat practic întregul Occident colectiv, mobilizându-l pentru a transforma Ucraina într-un instrument de război împotriva Rusiei, la fel cum la vremea sa Hitler a pus sub arme majoritatea ţărilor din Europa pentru a ataca Uniunea Sovietică”, a spus Lavrov în plenul parlamentului rus la şedinţa de ratificare a anexării la Rusia a patru regiuni ucrainene, informează Agerpres.

Lavrov consideră că Statele Unite ar da dovadă de ipocrizie pentru că acuză Rusia de lansarea „unei agresiuni neprovocate împotriva Ucrainei”.

În sprijinul afirmațiilor sale, Lavrov a afirmat că Washingtonul a folosit argumente fabricate pentru a invada ţări precum Haiti sau Panama, ori pentru a lansa războaie în Vietnam, Irak sau Libia.

”Rezolutiile Adunarii Generale a ONU care condamnau acestea si alte actiuni agresive ale SUA, americanii pur si simplu le-au ignorat. Le-au intrat pe o ureche si le-au iesit pe cealalta”, a remarcat Lavrov.

Te-ar putea interesa și: Putin rămâne singur! Aliatii economici ai Rusiei, China și India îi cer presedintelui rus să încheie războiul din Ucraina

Lavrov și-a continuat retorica împotriva Occidentului, încercând să sublinieze superioritatea politicii externe a Rusiei:

Spre deosebire de SUA şi NATO, care au bombardat Iugoslavia, au distrus Irakul şi au adus haosul în Libia, Moscova „nu reacţionează în faţa ameninţărilor fabricate în ţări îndepărtate”, a mai susţinut şeful diplomaţiei ruse în intervenţia sa în plenul Dumei de Stat.

El mai crede că, la fel ca în cazul invaziei Germaniei împotriva URSS în anul 1941, ”actualele planuri ale Occidentului nu se vor realiza”.

Lavrov acuză occidentul că folosește Ucraina ca instrument de război împotriva Rusiei
Lavrov acuză occidentul că folosește Ucraina ca instrument de război împotriva Rusiei

Aceasta nu este prima dată când șeful diplomației de la Moscova lansează o serie de acuzații împotriva țărilor din Vest.

Într-o altă intervenţie, luna trecută la Adunarea Generală a ONU, Lavrov a vorbit despre „rusofobia fără precedent” a Occidentului

„Rusofobia oficială a Occidentului este fără precedent, amploarea ei este grotescă. Ei nu ezită să-şi declare nu doar intenţia de a provoca o înfrângere militară ţării noastre (în Ucraina), ci şi de a distruge Rusia”, a mai declarat ministrul rus.

Citește și: Lider republican din Senatul SUA:Dacă Rusia folosește arma nucleară în Ucraina, este un atac asupra NATO

În același discurs ținut în fața ONU, Lavrov a criticat SUA pentru politica intervenționistă în toate zonele de pe glob:

„Declarându-se victorios în Războiul Rece, Washingtonul s-a erijat aproape într-un trimis al lui Dumnezeu pe Pământ, fără nicio obligaţie, dar cu dreptul sacru de a acţiona în impunitate oriunde şi oricând”, a acuzat el Lavrov în discursul respectiv.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult