- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cotaţiile pentru grâul european ating noi minime istorice. Impactul declinului preţurilor pentru grâul rusesc

09 Feb, 12:12 • Cornel Ghimeșan
Bursa Euronext înregistrează caderi semnificative, determinate de concurența acerbă pe piețele de export și de scăderea continuă a prețurilor la grâul rusesc. Cotațiile futures la grâu pe bursa Euronext au coborât joi la noi minime istorice, în contextul în care declinul fără oprire al prețurilor la grâul rusesc a intensificat îngrijorările că stocurile mari de grâu european se vor confrunta cu o concurență acerbă pe piețele de export.
Cotaţiile pentru grâul european ating noi minime istorice. Impactul declinului preţurilor pentru grâul rusesc

Cotaţiile pentru grâul european ating noi minime istorice. În cazul contractului la grâu cu livrare în luna mai, cel mai tranzacționat la bursa Euronext, cotațiile au coborât joi până la un minim istoric de 204,25 euro pe tonă. Cotațiile la grâu cu livrare în luna următoare au coborât și ele la un minim istoric pentru acest contract de 205 euro pe tonă. De asemenea, cotațiile futures pentru grâul din nou recoltă cu livrare în luna decembrie au coborât și ele un nou minim istoric pentru acest contract la 218 euro pe tonă, transmite Agerpres.

Cotaţiile pentru grâul european ating noi minime istorice

Prețurile pentru grâul rusesc continuă să scadă, iar concurența acerbă din partea orzului și porumbului determină o scădere dramatică a prețurilor la grâu folosit ca nutreț. Traderii observă că un important analist rus a evaluat prețul pentru grâul rusesc cu livrare imediată la 218 dolari pe tonă FOB, sub pragul psihologic de 220 de dolari pe tonă, indicând o scădere cuprinsă între 7 și 10 dolari față de sfârșitul săptămânii trecute: „Asta ar însemna o scădere cuprinsă între 7 și 10 dolari față de sfârșitul săptămânii trecute”, a declarat un trader german. „Prețuri mai mici sunt oferite din Rusia aproape în fiecare zi, în pofida pragului de preț la export impus de autoritățile ruse”. Prețurile mai mici oferite din Rusia aproape în fiecare zi, în pofida pragului de preț la export impus de autoritățile ruse, intensifică competiția în detrimentul grâului european.

Citeşte şi: Preţul petrolului a crescut joi cu peste 2% ca urmare a temerilor legate de extinderea conflictului în Orientul Mijlociu

La bursa de cereale de la Chicago, cotațiile la grâu au scăzut joi cu peste 1%, în contextul în care aprecierea dolarului s-a adăugat presiunilor venite de pe partea prețurilor scăzute pe piețele internaționale de export. Participanții de pe piața de cereale așteaptă publicarea ultimului raport lunar al Departamentului american al Agriculturii (USDA) pentru noi indicii cu privire la direcția în care se îndreaptă oferta și cererea.

Citeşte şi: Calendarul anului şcolar 2024-2025. Data de începere a cursurilor şi structura vacanţelor

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult