- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Crăciun la lumina lumânării! Volodimir Zelenski a vorbit despre cum vor petrece ucrainenii sărbătorile de iarnă

22 Dec, 18:00 • Cornel Ghimeșan
Aflat la Casa Albă, președintele Volodimir Zelenski a vorbit despre situația tristă din Ucraina, unde Crăciunul va fi sărbătorit la lumina lumânării și în sărăcie din cauza războiului iscat de Vladimir Putin în februarie.
Crăciun la lumina lumânării! Volodimir Zelenski a vorbit despre cum vor petrece ucrainenii sărbătorile de iarnă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în vizită la Washington, a declarat miercuri seara, în discursul din Congresul SUA, că ucrainenii vor avea parte de un Crăciun cu totul diferit de cel din alți ani. Aceștia vor sărbători la lumina lumânărilor și prin lupta împotriva invadatorilor ruși.

Alte articole: Veste bună pentru români la final de 2022! Vârsta de pensionare scade pentru patru categorii

„Doamnelor și domnilor, în două zile vom sărbători Crăciunul. Poate la lumina lumânărilor. Nu pentru că este romantic, ci pentru că nu există electricitate. Milioane de ucraineni nu vor avea căldură sau apă. Toate acestea vor fi rezultatul atacurilor cu rachete și drone rusești asupra infrastructurii noastre energetice”, a transmis președintele Ucrainei.

În ovațiile membrilor Congresului american, liderul de la Kiev a continuat și a spus:

„Dar noi nu ne plângem. Nu judecăm și nu ne plângem de a cui viață este mai ușoară. Bunăstarea voastră este produsul securității voastre naționale, rezultatul luptei voastre pentru independență și al numeroaselor voastre victorii. Noi, ucrainenii, vom trece prin războiul nostru pentru independență și libertate cu demnitate și succes”, a mai spus Volodimir Zelenski, citat de New York Times.

Crăciunul atipic în Ucraina

„Vom sărbători Crăciunul și chiar dacă nu există electricitate, lumina credinței noastre în noi înșine nu se va stinge. Dacă vom fi atacați de rachete rusești, vom face tot posibilul pentru a ne proteja. Chiar dacă vom fi atacați cu drone iraniene și poporul nostru va trebui să meargă în adăposturi de bombe în Ajunul Crăciunului, ucrainenii vor sta în continuare la masa de sărbători și se vor înveseli reciproc. Și noi nu, nu trebuie să cunoaștem dorința tuturor, deoarece știm că noi toți, milioane de ucraineni, ne dorim același lucru: Victoria”, a adăugat președintele ucrainean.

Crăciun la lumina lumânării! Volodimir Zelenski a vorbit despre cum vor petrece ucrainenii sărbătorile de iarnă
Crăciun la lumina lumânării! Volodimir Zelenski a vorbit despre cum vor petrece ucrainenii sărbătorile de iarnă

Acesta a mai spus și că, la fel cum „curajoșii soldați americani și-au ținut liniile și au luptat împotriva Germaniei naziste a lui Hitler în 1944, soldații ucraineni fac același lucru cu forțele lui Putin în acest Crăciun”.

„Am construit deja o Ucraina puternică, cu oameni puternici, o armată puternică, instituții puternice împreună cu voi. Am dezvoltat garanții puternice de securitate pentru țara noastră și pentru întreaga Europă și lume, împreună cu dumneavoastră. Și, de asemenea, împreună cu voi, îi vom pune la punct pe toți cei care vor sfida libertatea.  Aceasta va fi baza pentru protejarea democrației în Europa și în întreaga lume. Acum, în această perioadă specială de Crăciun, vreau să vă mulțumesc, tuturor. Mulțumesc fiecărei familii americane care prețuiește căldura casei sale și dorește aceeași căldură și altor oameni”, a mai spus Volodimir Zelenski.

Citește și: Jumătate dintre români intenţionează să facă cumpărături online de sărbători. Care sunt cele mai căutate cadouri

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult