- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Veste bună pentru români la final de 2022! Vârsta de pensionare scade pentru patru categorii

22 Dec, 16:00 • Bocioacă Bianca
Vârsta de pensionare va fi mai mică pentru patru categorii. Președintele Klaus iohannis a promulgat miercuri legea de modificare și completare a Legii nr. 263 din 16 decembrie 2010 cu privire la sisstemul unitar de pensii publice, a transmis Administrația Prezidențială.
Veste bună pentru români la final de 2022! Vârsta de pensionare scade pentru patru categorii

Vârsta de pensionare mai mică pentru patru categorii. Legea permite dansatorilor, soliștilor de balet, balerinilor și acrobaților să reducă vârsta de pensionare până la 40 de ani  pentru femei și 45 pentru bărbați, potrivit romaniatv.net.

Scade vârsta de pensionare

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 56 alineatul (2), litera b) se modifică și va avea următorul cuprins:

„b) 50 de ani, în cazul persoanelor prevăzute la alin. (1) lit. b), cu excepția balerinilor/soliștilor balet, dansatorilor și acrobaților, pentru care vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 40 de ani pentru femei și 45 de ani pentru bărbați”, potrivit actului normativ.

Citește și: Schimbări majore în ceea ce privește pensiile speciale! Marius Budăi: „Ce vreau să spun este că tot ce a fost până acum nu va mai fi, nu va mai fi nicio pensie care să depăşească salariul”

Categorii de angajați pentru care vârsta de pensionare este de 45 de ani în acest moment:

  • polițiștii
  • popierii
  • jandarmii
  • angajații din serviciile secrete
  • militarii
  • magistrații
  • aviatorii

Anunț important despre pensii și vouchere sociale

Ministrul Marius Budăi a anunțat, duminică, în exclusivitate la România TV, că programul „Sprijin pentru România” va continua și anul viitor. Astfel, cei cu venituri mici vor primi suma de 250 de lei, tot la distanță de două luni.

Citește și: Vouchere sociale 2023, veste bună! Marcel Boloş anunţă că numărul beneficiarilor va creşte din ianuarie

Așa cum am promis, ultima tranșă de anul acesta pentru voucherele de 250 de lei, a început să fie plătită, începând de vineri. Sunt cetățeni care deja ne-au confirmat că au primit banii, pentru că vin sărbătorile și trebuie să facem tot ce trebuie și ce ne stă în putință, pentru a aduce cât de cât un zâmbet cât de mic pe fața semenilor noștri.

Dacă vorbim de 1 ianuarie, documentele premergătoare, mă refer aici la actele normative, ordonanța de urgență care a prevăzut aceste majorări și acele măsuri în continuarea programului „Sprijin pentru România”, inclusiv bugetul a fost adoptat în Parlament, s-a dat votul final (…)

Cu siguranță, începând de la 1 ianuarie vom fi în posibilitatea să începem deja plata pensiilor și plata a celor sume din măsurile hotărâte„, a declarat Marius Budăi.