- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Creşterea cererii de benzină va încetini în 2024 pe măsură ce piața mașinilor electrice din China și SUA se va consolida

07 May, 17:38 • Adrian Popovici
Numărul tot mai mare de mașini electrice din Statele Unite ale Americii și China fac ca cererea mondială pentru benzinăsă nu crească la fel de repede ca anul trecut.
Creşterea cererii de benzină va încetini în 2024 pe măsură ce piața mașinilor electrice din China și SUA se va consolida

Potrivit estimărilor companiei de consultanță Wood Mackenzie, se preconizează că cererea globală de benzină va crește cu aproximativ 340 de mii de barili pe zi în acest an, atingând un total de 26,5 milioane de barili pe zi. Această cifră indică o scădere semnificativă față de anul 2023, când cererea creștea cu 700 de mii de barili pe zi, transmite Profit.ro.

Agenția Internațională pentru Energie estimează că acest an că cererea pe piața chineză să crească doar cu 10.000 de barili pe zi, această creștere fiind mai mică datorită adoptării pe scară mai largă a vehiculelor electrice. Specialiștii consideră că China, care a fost în trecut unul dintre principalii factori de creștere a cererii de benzină la nivel mondial, este de așteptat să reprezinte mai mult de jumătate din toate vânzările de vehicule electrice în acest an.

„Pentru acest an, cererea pe piața chineză va crește cu doar 10.000 de barili pe zi, datorită absorbției mai mari a vehiculelor electrice“, consideră specialiștii. China, cândva motorul mondial al cererii de benzină, este de așteptată să reprezinte mai mult de jumătate din toate vânzările de vehicule electrice în acest an”, a comunicat Agenția Internațională pentru Energie.

Creșterea vânzărilor de mașini electrice încetinește extinderea cererii de benzină
Creșterea vânzărilor de mașini electrice încetinește extinderea cererii de benzină

Te-ar putea interesa și: Ministrul Mediului, vestea cea mare pentru românii interesați de mașini electrice. „Buget record”

Cum evoluează consumul de benzină în acest an?

Potrivit prognozelor China National Petroleum Corp, consumul de benzină al celui mai mare importator de țiței din lume este prevăzut să crească cu aproximativ 1,3% în acest an, ceea ce echivalează cu două milioane de tone. Pe măsură ce prețurile scăzute stimulează cererea, se estimează că ponderea mașinilor electrice vândute în acest an va ajunge la 45% în China, aproximativ 25% în Europa și peste 11% în Statele Unite, conform estimărilor Agenției Internaționale pentru Energie.

Conform Administrației americane pentru informații privind energia, consumul de benzină din SUA a înregistrat o scădere la aproximativ 8,94 milioane de barili pe zi în 2023, după ce atinsese un record în 2018. Analizând perspectivele, se preconizează că pentru 2024 cererea va rămâne constantă, conform estimărilor analiștilor. În Europa, se așteaptă ca cererea de benzină să crească cu 50 de mii de barili pe zi sau cu 2,3% în 2024, într-un ritm similar cu cel din anii anteriori.

În contrast, în India și Indonezia, unde vânzările de mașini cu motor tradițional sunt în creștere, împreună cu o creștere economică puternică și o cerere scăzută pentru vehicule electrice, se observă o stimulare a cererii de benzină. Estimările guvernamentale arată că consumul de benzină al Indiei va atinge un nou record de 39,2 milioane de tone până în martie 2025, înregistrând o creștere de aproximativ 5% față de perioada anterioară.

Citește și: Creștere de 12% a vânzărilor de mașini electrice și hibride în martie. „Creşterea a încetinit, dar există elemente pozitive”

Tags: