- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Mediului, vestea cea mare pentru românii interesați de mașini electrice. „Buget record”

28 Mar, 13:39 • Bumbeneci Diana
Ministrul Mediului are vești excelente pentru românii interesați să achiziționeze maşini electrice: ”Avem un buget record”
Ministrul Mediului, vestea cea mare pentru românii interesați de mașini electrice. „Buget record”

Ministrul Mediului,

Mircea Fechet are vești bune: oficialul vrea mai multe mașini electrice în România. Statul ar putea sprijini achiziția în leasing, în așa fel încât numărul persoanelor interesate de achiziția unui astfel de autoturism să fie din ce în ce mai mare.

Numărul românilor interesați de mașini electrice trebuie să crească

Ministerul Mediului are nou plan pentru zona de mașini electrice. Este vorba despre un sprijin suplimentar, poate chiar susținerea statului pe zona de leasing.

„În ceea ce privește programul Rabla Plus, anul acesta avem un buget record. Este pentru prima oară când punem la bătaie 1.000.000.000 lei pentru achiziționarea mașinilor electrice și plug-in hybrid.

Vom vedea cum merge programul. Bugetul alocat unităților administrativ-teritoriale s-a epuizat cel mai repede în 16 minute. Și instituțiilor publice în același timp.

Programul Rabla Plus 2024 are un buget record, de un miliard de lei. Anunțul Ministrului Mediului
Merge foarte bine linia de finanțare pentru persoane juridice, adică societățile comerciale care aleg să-și înverzească flota, fie că sunt companii de delivery, de curierat sau alte activități care pretind efectuarea unui număr mare de kilometri în fiecare zi și merge ceva mai greu la persoane fizice.

Asta se datorează probabil și faptului că, așa cum s-a stabilit la inițiativa Ministerului Finanțelor Publice, în luna decembrie, valoarea ecotichetului a scăzut la 5.000 de euro”, a spus Mircea Fechet, la Antena 3 CNN.

Ai mai putea citi azi și: Jobul plătit cu 60.000 de euro la care nici nu trebuie să muncești prea mult

Mircea Fechet despre leasingul pentru mașini electrice
Mircea Fechet despre leasingul pentru mașini electrice

Cuantumul ecotichetului pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric este 25.500 de lei.

„Suma, eu personal nu o consider a fi prea mică pentru că o mașină electrică pleacă de la 25.000 euro. Dacă 5.000 de euro din 25.000 înseamnă 20% finanțare din partea statului.

Dacă vom vedea că nu reușim să cheltuim acei bani, fie vom muta sumele respective la persoane juridice”, a transmis ministrul.

Se oferă sprijin de la stat pentru leasing.  Schema de finanțare ar putea fi modificată în viitorul apropiat. La ora actuală, sunt analizate mai multe scenarii, unul din acestea fiind finanțarea leasing-ului operațional.

„Am instituit un grup de lucru în cadrul ministerului la care pentru prima oară am chemat societățile de leasing și vrem să evaluăm posibilitatea finanțării, o parte sau în totalitate, rata de leasing pentru persoane fizice și societăți comerciale.

În Franța lucrul acesta funcționează spre exemplu”, a precizat Mircea Fechet.

Citește și: Peste 1 milion de pensionari vor pierde bani după marea recalculare din septembrie! Anunțul CNPP

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult