- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Criză de medicamente pentru infecții respiratorii în Europa. România, în topul țărilor care au de suferit

22 Dec, 11:30 • Bumbeneci Diana
Criza medicamentelor ia amploare și în România, tot mai mult, de la o zi la alta. La raft nu se mai găsesc prea multe medicamente clasice, dar nici antibiotice.
Criză de medicamente pentru infecții respiratorii în Europa. România, în topul țărilor care au de suferit

Medicamentele pentru infecții respiratorii se găsesc din ce în ce mai rar. Criza medicamentelor afectează în Europa, iar România este una dintre țările ce resimt mult această situație îngrijorătoare.

Criza medicamentelor se amplifică în România

Exportul unora dintre medicamente ar putea fi interzis complet de către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Camerele de gardă sunt arhipline, iar în spitalele private deja au anunțat că nu mai au locuri la controalele de specialitate.

Pacienții sunt din ce în ce mai speriați, deoarece nu știu cum este mai corect, să stea acasă, sau să meargă la spital. Cum mulți se tem de internare, refuză să ceară ajutorul medicilor, iar boala se agravează. Cele mai multe infecții respiratorii sunt raportate în rândul categoriilor de risc, afectați grav fiind copiii, bătrânii, dar și persoanele cu comorbidități.

Citește și: Motivul pentru care în nordul Bucureștiului a nins, iar în restul Capitalei nici măcar nu a plouat. Meteorologii au explicația

„La începutul lunii, aveam undeva la 40 de prezentări.Acum am ajuns undeva la 100-120 de prezentări pe zi. Avem o paletă largă de infecţii respiratorii, ne referim la covid, la gripe, care au crescut în ultimul timp, la virozele sezoniere, virusul sinciţial respirator”, a precizat medicul infecţionist  Gabriel Nistor .

Și directorul general al Institutului Matei Balş, Adrian Marinescu a vorbit despre această situație.

„Încercăm şi facem locuri în fiecare zi dar ele se ocupă. Ce se eliberează în prima parte a zilei, până în prânz, se ocupă seara”, a declarat directorul general al Institutului Matei Balş, Adrian Marinescu.

Antibioticele sunt și ele tot mai greu de accesat. Multe dintre ele lipsesc de pe rafturile farmaciilor, motiv pentru care românii caută tot mai mult să își facă provizii.

Vorbim de penicilină, cefuroxima care se foloseau destul de des nu mai sunt. Augmentin, Amoxiclav, Zinat, Cefuroxima de la orice formă de generic, Ospen care sunt banalele peniciline, Ospamox care e o amoxiciliniă, Xifia, Forexo comprimate”, a declarat farmacista Beatrice Speteanu.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre această situație deloc mulțumitoare. Acesta a explicat că se examinează posibilitatea de restricționare a exporturilor în cazul mai multor categorii de medicamente.

„Examinăm posibilitatea de restricţionare la export pentru anumite categorii de medicamente, mai ales antibiotice pentru copii şi alte tipuri de medicamente, inclusiv oncologice”, a spus ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

România este doar una dintre țările care se confruntă cu o criză a medicamentelor. O altă țară în care sunt astfel de probleme este chiar  Germania, unde cazurile de infecţii respiratorii au crescut alarmant, iar lipsa tratamentelor creează probleme medicilor.

Citește și: Șeful Raiffeisen, mesaj neașteptat pentru români, legat de intrarea României în Schengen: „Banca trece prin momente teribile”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult