- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Criza energetică în Republica Moldova se adâncește. ”Avem nevoie de 1,1 miliarde de euro pentru a trece peste iarnă”

11 Nov, 21:20 • Cornel Ghimeșan
Criza energetică din Republica Moldova se adâncește. Ca să treacă cu bine peste această iarnă, autoritățile de la Chișinău spun că Republica Moldova are nevoie de 1,1 miliarde de euro. Însă această sumă ar putea să crească sau să scadă, în funcție de evoluția războiului din Ucraina.
Criza energetică în Republica Moldova se adâncește. ”Avem nevoie de 1,1 miliarde de euro pentru a trece peste iarnă”

Criza energetică din Republica Moldova se adâncește. Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat vineri, la Forumul de Pace de la Paris, că țara sa are nevoie de 1,1 miliarde de euro pentru a trece peste această iarnă.

Citește și Republica Moldova are șansa de a se consolida energetic. SUA îi oferă 20 de milioane de euro nerambursabili

„Situaţia noastră este foarte, foarte dificilă”, a declarat Nicu Popescu.

„Ţara noastră este ameninţată militar, precum şi pe plan energetic şi economic”, a adăugat el, subliniind faptul că Republica Moldova încearcă să găsească surse de aprovizionare alternative.

De mai multe săpămâni, Republica Moldova se confruntă cu probleme grave în ceea ce privește aprovizionarea cu gaz rusesc și electricitate din Ucraina.  Situația s-a acutizat în momentul în care  separatiștii pro-ruși din Transnistria au decis să reducă la 27% livrările de curent de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan.

„Situaţia se va complica şi mai mult în această iarnă, dar vom continua să o gestionăm”, a mai spus Nicu Popescu.

Ministrul moldovean de Externe e a precizat că 1,1 miliarde de euro sunt o estimare la data de 11 noiembrie şi acoperă lunile de iarnă până în aprilie.

Cu toate acestea, Nicu Poescu a menționat că suma ar putea creşte sau scădea în funcţie de evoluţia războiului din Ucraina.

Uniunea Europeană își intensifică sprijinul față de Republica Moldova

Pe data de 24 noiembrie va avea loc la Paris o nouă conferinţă a donatorilor pentru Republica Moldova, a anunțat Ursula von der Leyen, în cadrul vizitei sale de joi, de la Chișinău. Preşedinta Comisiei Europene a subliniat că solidaritatea UE față de Republica Moldova este de neclintit.

„Moldova este parte din familia noastră europeană, iar familile se unesc atunci când timpurile sunt grele şi de aceea sunt azi aici”, a spus Ursula von der Leyen.

„Moldova este o ţară care îşi apără cu curaj democraţia şi valorile noastre comune. Facem tot posibilul să acordăm gaze în flux invers pentru Republica Moldova de la alţi furnizori. Cele 200 de milioane de euro sunt pentru a diversifica aprovizionarea cu gaz, iar cei 50 de milioane pot fi folosiţi pentru a susţine gospodăriile casnice şi companiile, este decizia dumneavoastră”, a mai spus șefa Comisiei Europene.

Citește și Republica Moldova face eforturi pentru integrare europenă. Ministerul Justiției român se implică în lupta anticorupție

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult