- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Republica Moldova are șansa de a se consolida energetic. SUA îi oferă 20 de milioane de euro nerambursabili

09 Nov, 15:48 • Cornel Ghimeșan
SUA oferă Republicii Moldova un împrumut nerambursabil în valoare de 20 de milioane de euro pentru a o sprijinii în vederea reconsolidării energetice. Moldova se regăsește în prezent în cea mai profundă criză din acest punct de vedere.
Republica Moldova are șansa de a se consolida energetic. SUA îi oferă 20 de milioane de euro nerambursabili

Republica Moldova uremază să primească din partea SUA un ajutor financiar nerambursabil de 19,5 milioane de dolari pentru consolidarea securității energetice, transmite RFI România, citată de Rador.

Ministrul Finanțelor din Republica Moldova, Dumitru Budianschi, și directorul misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander, au semnat cel de-al 14-lea Amendament la Acordul de asistenţă ”privind obiectivul de dezvoltare încheiat între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană”.

Alte articole: Cele mai scumpe orașe din UE când vine vorba de facturi. Capitalele europene au înregistrat creșteri de 90% la facturile la gaz și electricitate numai în luna octombrie

Moldova se confruntă cu cea mai mare criză energetică

Republica Moldova are șansa de a se consolida energetic. SUA îi oferă 20 de milioane de euro nerambursabili
Republica Moldova are șansa de a se consolida energetic. SUA îi oferă 20 de milioane de euro nerambursabili

Ministerul Finanțelor de la Chișinău susține că acest amendament presupune o alocare suplimentară de 19,5 milioane de dolari SUA, oferită pentru consolidarea securității energetice a țării și reducerea dependenței de o singură sursă de alimentare.

„Finanțarea adițională va contribui la conectarea elementelor cheie ale sectorului energetic al Republicii Moldova cu sistemele europene, atragerea investițiilor în producția locală de energie, diversificarea aprovizionării cu gaze naturale și creșterea eficienței energetice”.

Totodată, actul mai prevede stabilirea termenilor și condițiilor privind suportul bugetar nerambursabil de 30 milioane de dolari ce urmează a fi oferit Republicii Moldova de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

„Banii vor fi folosiți pentru gestionarea crizei energetice pe componenta energiei electrice”.

Moldova se află într-o profundă criză energetică. Marți, țara înregistra un deficit de energie electrică de aproape 10 la sută. Peste 80 la sută de electricitate este importată din România, după ce Centrala de la Cuciurgan din stânga Nistrului a oprit livrările de curent pe malul drept. În această situație complicată, consumatorii sunt îndemnați să economisească cât mai mult.

”În luna octombrie, R.Moldova a reușit să reducă consumul cu 57 la sută la gaz și cu 14, 25 la sută la electricitate, comparativ cu luna octombrie 2021”, anunță vicepremierul moldovean, Andrei Spînu, care este recunoscător tuturor cetățenilor ”pentru că participă la acest efort național de economisire. Unii zic că este nesemnificativă o mică economisire pe care o poate face un om. Dar adunat, efortul fiecăruia înseamnă o țară întreagă care economisește. O țară unită care merge înainte prin toate greutățile. Împreună, om cu om, ajutăm Moldova să rămână liberă și ne apărăm interesul național”, afirmă ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Potrivit expertului economic IDIS ”Viitorul”, Veaceslav Ioniță, ”în a doua săptămână de consum responsabil a energiei electrice, Moldova reușește să reducă considerabil consumul în orele de vârf. Astfel și în această săptămână media consumului în orele de vârf a fost cu 6,4 la sută mai redusă decât până la apelul autorităților de a consuma responsabil energia electrică.

Citește și: Mai sunt sigure mașinile electrice? Un automobil electric a luat foc în Arad, în urma unui scurtcircuit la baterii, iar pompierii s-au chinuit trei ore să îl stingă

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult