- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Criză internațională! Spațiul Schengen, anulat în 11 țări din UE: granițele sunt închise și controalele au fost reintroduse

19 Oct, 20:24 • Fundeanu Madalina
Din cauza posibilității extinderii războiului arabo-israelian, 11 țări din UE au anulat beneficiile oferite de Tratatul Schengen cu privire la libera circulațile. Granițele sunt acum închise, iar controalele au fost reintroduse.
Criză internațională! Spațiul Schengen, anulat în 11 țări din UE: granițele sunt închise și controalele au fost reintroduse

Comisia Europeană a primit notificări oficiale cu privire la suspendarea liberei circulații prevăzută de Tratatul Schengen. Riscul din ce în ce mai mare al extinderii conflictului arabo-israelian pe întreg Orientul Mijlociu, atacurile și alarmele repetate din unele orașe europene au determinat 11 țări din UE să-și închidă granițele, potrivit Știripesurse.ro.

Controalele de la granițe, acum reintroduse. Spațiul Schengen a fost anulat

Guvernul italian a decis să reintroducă controalele la granița cu Slovenia, întrucât, susține aceasta: „Măsurile poliției la frontiera italiano-slovenă nu sunt adecvate pentru a asigura securitatea necesară”.

Supravegherea italiană a fost întărită și la granițele cu alte teritorii, precum Austria și Elveția. Ministrul de interne Piantedosi a anunţat că va fi acordată o atenție deosebită tranzitului migranților.

Deciziile au fost luate şi prin prisma știrilor referitoare la atacatorul de la Bruxelles care debarcase la Lampedusa și care a locuit destul de mult timp în Italia, chiar şi atunci când începuse să se radicalizeze.

În total, unsprezece țări au reintrodus controalele la frontieră: Italia, Slovenia, Austria, Germania, Franța, Cehia, Polonia, Slovacia, Suedia, Danemarca și Norvegia, care deși nu fac parte din UE, aderă la spațiul Schengen.

Schengen
Schengen

Te-ar putea interesa și: Aderarea României la Schengen ar putea fi pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 19 octombrie. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu: „A fost subliniată determinarea României de a finaliza dosarul aderării”

Declarațiile din Croația

Reintroducerea temporară a controlului de la frontiere de către tot mai multe state membre ale Uniunii Europene în interiorul spaţiului Schengen este cauzată de noua situaţie a securităţii, dar controlul nu va fi cum a fost înainte de aderarea Croaţiei la Schengen, a declarat marţi ministrul de interne croat Davor Bozinovic, informează Hina, potrivit surselor.

„Codul frontalier Schengen le permite statelor membre să reintroducă controlul intern în unele situaţii urgente, dar asta nu înseamnă o revenire la controlul frontalier care a fost în vigoare înaintea intrării în Schengen”, a explicat Bozinovic jurnaliştilor la Luxemburg, unde participă la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al UE.

Situaţia securităţii s-a schimbat în urma atacului mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului şi consecinţelor acestei operaţiuni, printre care atacurile teroriste din Franţa şi Belgia.

„Este un efect de domino, o introducere a soluţiilor temporare prevăzute de regulile Schengen. Iată de ce Italia a decis să introducă controale la frontiera slovenă şi Slovenia la frontierele cu Croaţia şi Ungaria”, a explicat ministrul Croației.

„În urmă cu opt ani, Austria a introdus controale la frontiera sa cu Slovenia, dar nu controale sistematice”, a adăugat acesta.

Davor Bozinovic a anunțat public că a discutat cu omologul său sloven Bostjan Poklukar în această dimineaţă şi că senzaţia cu care a rămas este aceea că populaţia din apropierea frontierei nu va fi afectată de controalele temporare.

Vezi și: Germania cere efectuarea unor controale la granițe. Sunt vizate 3 țări din spațiul Schengen