- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Germania cere efectuarea unor controale la granițe. Sunt vizate 3 țări din spațiul Schengen

16 Oct, 18:39 • Fundeanu Madalina
Ministerul german de Interne are în vedere introducerea a noi controale la granițele țării cu Polonia, Republica Cehă și Elveția. Așadar, acestea ar putea contribui la combaterea eficientă a contrabandei și a intrărilor neautorizate în țară.
Germania cere efectuarea unor controale la granițe. Sunt vizate 3 țări din spațiul Schengen

Germania dorește să introducă controale la granițele a trei țări, chiar dacă acestea fac parte din spațiul Schengen, anunță Antena 3 CNN.

Conform unor oficiali guvernamentali, Ministerul german de Interne are în plan să atenționeze Comisia Europeană cu privire la intenția de a introduce noi controale la granițele sale cu Polonia, Republica Cehă și Elveția, în ciuda faptului că toate aceste țări fac parte din spațiul Schengen.

Germania cere controale noi la frontierele cu Polonia, Republica Cehă și Elveția

Argumentul pentru această decizie este că introducerea controalelor ar putea contribui la combaterea eficientă a contrabandei și a intrărilor neautorizate în țară, conform surselor.

Așadar, Germania pune la îndoială buna funcționare a sistemului Schengen, pe când România încă speră ca aderarea sa la spațiul de liberă circulație să fie repusă pe ordinea de zi a Consiliului UE din luna decembrie.

Potrivit G4Media, Ministrul Nancy Faeser a anunțat luni după-amiaza că a notificat Comisia Europeană cu privire la controalele temporare la frontierele interne la granițele terestre cu Polonia, Republica Cehă și Elveția.

Aceasta a spus că notificarea este „valabilă inițial zece zile începând de astăzi, 16 octombrie 2023 și poate fi prelungită cu până la un total de două luni”.

Controale la granițele Germaniei
Controale la granițele Germaniei

Te-ar putea interesa și: Salariu de până la 39.000 EUR/pe an, plus sporuri pentru românii care vor să lucreze în Germania

Astfel, controalele la granița terestră cu Austria au fost prelungite pentru șase luni. Potrivit ministerului, asta înseamnă că Poliția Federală poate folosi acum la granițele cu Polonia, Cehia și Elveția resurse similare cu cele pe care le folosește la granița cu Austria.

„Afacerea traficanților de persoane devine din ce în ce mai brutală şi fără scrupule. Moartea teribilă a șapte persoane care au fost introduse ilegal peste granița germano-austriacă vineri seara ne-a șocat profund”, a afirmat Faeser.

În același timp, Germania are nevoie de „o limitare eficientă a migrației ilegale pentru a ușura povara municipalităților noastre”.

Potrivit declarațiilor Ministerului de Interne, Poliția Federală a detectat deja aproximativ 98.000 de intrări neautorizate în Germania în 2023 până la începutul lunii octombrie și un total de aproximativ 92.000 în 2022. Oficialii guvernamentali menționează că Germania urmează să elaboreze avizul necesar pentru acest demers în cursul zilei de astăzi, iar apoi să îl prezinte la Bruxelles.

Nu este prima dată când Germania introduce astfel de controale la granițe. Acest lucru s-a mai petrecut și în 2015, când țara a mai introdus controale la granița sa cu Austria, într-o altă perioadă de criză și în circumstanțe specifice, conform Biziday.

Vezi și: Măsuri dure pentru consumul excesiv de energie! Amenzile vor fi uriașe pentru cei care lasă lumina aprinsă prea mult