- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Croaţia trece oficial la euro de la 1 ianuarie 2023, la un curs mai mare decât la noi: 1 euro pentru 7,53450 kune croate

27 Dec, 20:45 • Gabriela Andreescu
Croaţia va adopta euro de la 1 ianuarie 2023, la un curs de schimb de 1 euro pentru 7,53450 kune croate şi devine al 20-lea stat membru al Uniunii Europene care utilizează moneda europeană. Anunțul a fost făcut de Banca Centrală Europeană, care a scris, marţi, pe site-ul propriu, că Croaţia, care este stat membru al UE de la 1 iulie 2013, va mai utiliza kuna până în ianuarie 2023.
Croaţia trece oficial la euro de la 1 ianuarie 2023, la un curs mai mare decât la noi: 1 euro pentru 7,53450 kune croate

Bancnotele şi monedele în kune pot fi schimbate fără niciun cost până la 31 decembrie 2023, până la maximum 100 bancnote şi 100 monede în kune per operaţiune, anunță cea mai mare instituție bancară din Europa, citată de Agerpres.

 Cum se va face trecerea de la kune la euro în perioada următoare

„Preţurile bunurilor şi serviciilor se vor afişa în euro şi kune până la 31 decembrie 2023”, a anunţat BCE.

Citește și: Directorul unei fabrici de armament din România a cerut șpagă 8.500 euro, 7.000 lei şi 13 miei de Paște pentru un contract. Acum e trimis în judecată de DNA

De asemenea, BCE recomandă să apară clar şi vizibil cursul de schimb la afişarea preţurilor, fiindcă „această măsură este fundamentală pentru protejarea consumatorilor”.

„Băncile vor putea percepe un comision în cazul schimbării unui număr mai mare de bancnote şi monede”, potrivit BCE. Schimbul se poate face la oficiile poştale, la băncile comerciale şi la Agenţia Financiară (Fina).

Croația va face trecerea de la kune la euro în perioada următoare
Croația va face trecerea de la kune la euro în perioada următoare

Începând din ianuarie 2024, Banca Centrală Naţională a Croaţiei, Hrvatska narodna banka, va oferi servicii de schimbare a bancnotelor în kune fără limită de timp şi a monedelor până la 31 decembrie 2025. Bancnotele în kune vor putea fi schimbate, fără costuri, şi la alte bănci centrale naţionale din zona euro, de la 1 ianuarie până la 28 februarie 2023, la un curs fix de schimb şi în sumă maximă de 8.000 kune/persoană/zi.

BCE subliniază că „majorările de preţuri legate de schimbarea monedei sunt interzise”.

„Dacă vreo companie încalcă această prevedere, consumatorii pot să informeze autorităţile despre creşterea nejustificată a preţurilor, iar acestea pot să impună o amendă, în vederea protecţiei consumatorilor”, avertizează BCE.

Citește și: Anunț șoc de la cercetători: Artificiile conțin otrăvuri şi substanţe cancerigene! Academia de Ştiinţe din Cehia a cerut interzicerea lor!

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult