- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Croația vrea să cumpere sistemul francez de apărare aeriană Mistral. Investiția va fi de 72 de milioane de euro

09 Dec, 23:29 • Bumbeneci Diana
Croația pare să raporteze succes după succes. După votul favorabil aderării la Schengen, țara a confirmat și că vrea să cumpere sistemul francez de apărare aeriană Mistral.
Croația vrea să cumpere sistemul francez de apărare aeriană Mistral. Investiția va fi de 72 de milioane de euro

Guvernul Croaţiei a anunţat vineri că va cumpăra sistemul francez de apărare aeriană Mistral pentru 72 de milioane de euro (75,84 milioane de dolari) ca parte a eforturilor membrilor NATO de a-şi moderniza forţele aeriene, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Croația vrea să cumpere sistemul francez de apărare aeriană Mistral

Hotărârea luată de Croația survine în urma achiziţionării anul trecut a 12 avioane de luptă franceze Dassault Rafale în cadrul unui acord în valoare de 999 de milioane de euro pentru a înlocui escadrila Croaţiei de avioane MiG-21 de fabricaţie rusă care datează din perioada fostei Iugoslavii, dintre care doar câteva sunt încă operaţionale.

Croația vrea să cumpere sistemul francez de apărare aeriană Mistral
Croația vrea să cumpere sistemul francez de apărare aeriană Mistral

Citește și: România ar putea fi votată separat de Bulgaria, în viitoarea ședință dedicată aderării la Schengen. Ciucă: „Vom continua toate demersurile”

„Circumstanţele survenite odată cu agresiunea rusă asupra Ucrainei şi prăbuşirea unei drone în Zagreb au arătat că este important şi necesar să se ajusteze priorităţile şi planurile pentru echiparea armatei croate„, a afirmat ministrul Apărării, Mario Banozic, fără a preciza când va fi încheiat acordul.

La un deceniu după aderarea la Uniunea Europeană, Croaţia marchează alte două reușite: la 1 ianuarie 2023, țara cu doar patru milioane de locuitori intră atât în zona euro, cât şi în spaţiul Schengen. Croaţia a devenit joi al 27-lea membru al Spaţiului Schengen, un vast spaţiu european în cadrul căruia peste 400 de milioane de persoane pot călători liber, fără controale la frontierele interne.

„Ultimul pas a fost făcut! Decizia Consiliului a fost adoptată. Este acum confirmat oficial că Croaţia va adera la Spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2023„, a precizat Reprezentanţa Permanentă a Croaţiei la UE pe Twitter.

Ai mai putea citi și: Uniunea Europeană investește peste 600 milioane euro în infrastructura energetică. România se află pe lista țărilor care primesc bani

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult