- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Uniunea Europeană investește peste 600 milioane euro în infrastructura energetică. România se află pe lista țărilor care primesc bani

09 Dec, 21:38 • Bumbeneci Diana
Uniunea Europeană anunță o nouă investiție majoră în infrastructura energetică. Peste 600 de milioane de euro vor fi investiți în mai multe țări, printre care și România.
Uniunea Europeană investește peste 600 milioane euro în infrastructura energetică. România se află pe lista țărilor care primesc bani

Uniunea Europeană are în plan să investească nu mai puțin de 602 milioane de euro din Mecanismul pentru interconectarea Europei. Banii vor fi investiți în opt proiecte transfrontaliere de infrastructură energetică, pentru a atinge obiectivele stabilite în planul REPowerEU şi în Pactul verde european,. Anunțul a fost făcut astăzi, prin intermediul unui comunicat al Executivului comunitar, anunță Agerpres.

Uniunea Europeană investește în infrastructura energetică

Potrivit anunțului făcut de autorităților de la nivel european, aceste fonduri vor finanţa proiecte în domenii precum energia electrică (dintre care unul privind reţelele electrice inteligente), reţelele de CO2, stocarea subterană a gazelor, precum şi pentru un terminal GNL offshore. Proiectele sunt împărţite între nouă state membre UE: România, Belgia, Croaţia, Franţa, Irlanda, Italia, Austria, Polonia şi Slovenia, precum şi şi Tunisia.

Ai mai putea citi: Compensarea prețului la energie pentru persoanele vulnerabile a fost aprobată de Guvern! Cum vor fi alocați banii

Investiţia se va efectua conform rezultatelor unei cereri de proiecte lansate la 18 mai, în paralel cu planul REPowerEU. Toate proiectele au fost dezbătute atât la nivelul fiecărei țări în parte, cât și la nivel european, punându-se accentul pe conexiunile transfrontaliere pentru o energie de calitate. Despre această investiție majoră a vorbit comisarul pentru energie, Kadri Simson.

Îmbunătăţirea interconexiunilor transfrontaliere este o condiţie prealabilă pentru o tranziţie către o energie curată, deoarece acestea consolidează piaţa noastră comună a energiei şi facilitează integrarea energiei din surse regenerabile în reţea. Rezilienţa infrastructurii energetice este, de asemenea, esenţială pentru securitatea aprovizionării UE şi pentru îndeplinirea angajamentului nostru de a opri importurile de gaze din Rusia cât mai curând posibil”, a declarat comisarul pentru energie, Kadri Simson.

Mai citește și: Drulă, atac fără precedent, după ce România nu a fost primită în Schengen! „Șeful PPE a stat umăr la umăr cu cancelarul austriac în timp ce acesta explica cum ne refuză un drept legitim”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult