- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România ar putea fi votată separat de Bulgaria, în viitoarea ședință dedicată aderării la Schengen. Ciucă: „Vom continua toate demersurile”

09 Dec, 17:05 • Bumbeneci Diana
România va continua să lupte pentru aderarea la Schengen, susține Nicolae Ciucă. Premierul a vorbit despre planul prin care țara s-ar putea decupla de Bulgaria.
România ar putea fi votată separat de Bulgaria, în viitoarea ședință dedicată aderării la Schengen. Ciucă: „Vom continua toate demersurile”

Premierul Nicolae Ciucă a făcut astăzi noi declarații legate de lovitura primită de România, prin refuzul de aderare la Schengen. Liderul Executivului susține că demersurile pentru aderarea României la Schengen vor fi continuate şi a explicat că decuplarea în acest dosar de Bulgaria este o măsură care trebuie analizată.

România va continua lupta pentru Schengen

„Aşa cum am discutat cu preşedintele României, aşa cum am discutat în această dimineaţă cu preşedintele PSD, vom continua toate demersurile pentru aderarea la spaţiul Schengen pentru a ne îndeplini obiectivul naţional. Avem această decizie politică unitară. Este nevoie să continuăm acest demers din respect pentru români, din respect pentru partenerii noştri europeni”, a spus Ciucă, înainte de şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.

În acest context, premierul Ciucă a mai explicat că în acest moment se discută soluţiile cu privire la aderarea la Schengen.

„În acest moment se discută cu instituţiile europene şi cu preşedinţia cehă pentru a putea să identificăm care sunt soluţiile imediate care pot fi luate şi de asemenea, discutăm cu partea suedeză pentru că urmează să preia preşedinţia de la Cehia şi să analizăm oportunitatea pe agenda Consiliului a deciziei de aderare”, a afirmat Ciucă.

Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis ar putea solicita la Consiliul European de săptămâna viitoare rediscutarea acestui subiect şi convocarea unui Consiliul JAI extraordinar, premierul nu a avut un răspuns plin de speranță. Oficialul a explicat că la ora actuală se discută la nivelul Ministerului de Externe şi cu instituţiile europene care ar putea fi soluţiile şi demersurile care să ducă la o decizie favorabilă.

„Altfel, să repunem pe agendă subiectul în condiţiile în care Austria îşi menţine decizia politică de a nu fi de acord cu aderarea României nu cred că este oportun să înaintăm un termen faţă de care să ne raportăm faţă de o decizie”, a spus Ciucă.

Ai mai putea citi: Lista companiilor austriece din România. Ce mari instituții ar putea fi boicotate de români, după ce Austria nu a votat aderarea la Schengen

Nicolae Ciucă, declarații despre România în Schengen
Nicolae Ciucă, declarații despre România în Schengen

Întrebat despre o decuplare de Bulgaria în acest dosar, premierul a precizat că este o „măsură pe care trebuie să o analizăm”.

„Este un demers pe care fiecare ţară trebuie să şi-l asume individual. Discutăm de poziţii diferite, practic în 2012 când s-a realizat acest pachet în care am mers în tandem cu Bulgaria şi am avut şi condiţionalitatea MCV, astăzi când vorbim România nu mai are raport pe MCV, am îndeplint acest obiectiv, şi rezultatele comisiilor tehnice care au fost în România au confirmat clar că România este pregătită din punct de vedere tehnic să îndeplinească cerinţele aquis-ului Schengen şi atunci este un demers pe care îl analizăm să realizăm această decuplare şi să asumăm demersul care nu o ia de la început. Este un demers care asigură continuitatea la măsurile şi la standardele pe care noi deja le-am respectat. Ele nu vor fi reevaluate”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Mai mult, premierul Ciucă a explicat și că în ședința Consiliului JAI de joi s-a discutat despre o decuplare de Bulgaria, dar nu a fost aprobată de către această ţară şi Austria. Premierul a precizat că nu se caută vinovaţi în interior, însă se caută tot mai multe soluții.

„Fac apel în continuare la tot ceea ce înseamnă o abordare decentă şi unitară pentru demersurile pe care urmează să le facem, în momentul în care afirmăm că s-au luat toate măsurile, s-au făcut toate demersurile pentru a putea să îndeplinim acest deziderat, nu căutăm vinovaţi în interior pentru că nu facem altceva decât să dăm satisfacţie celor care s-au opus aderării noastre”, a spus premierul.

Ai mai putea citi și: Incredibil! Universitatea Craiova este prima care boicotează Austria! „Ne mutăm conturile de la Raiffeisen Bank și nu mai alimentăm de la OMW-Petrom!”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult