- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cu cât sunt plătite femeile care fac curățenie în Germania. Orașele cu cele mai bune salarii

09 Feb, 20:26 • stefan.vlad
Cu cât sunt plătite femeile care fac curățenie în Germania. Munca în acest domeniu este de obicei obositoare și consumatoare de energie, dar flexibilă în ceea ce privește timpul. În ultimii ani, foarte multe gospodării au apelat la persoane pentru le face curat. Cerere mare este și pentru clădirile de birouri.
Cu cât sunt plătite femeile care fac curățenie în Germania. Orașele cu cele mai bune salarii

Cu cât sunt plătite femeile care fac curățenie în Germania. Salariul mediu anual în curățenie în Germania este în prezent de 29.700 de euro, mai exact 2.475 de euro/ lunar. Tariful mediu orar este de 15,47 de euro. Cu toate acestea, trebuie amintit că în vestul Germaniei câștigurile sunt de obicei mult mai mari decât în ​​est. Gama de tarife pe oră este uriașă. În funcție de oraș, acestea variază de la 13 la 26 de euro pe oră, potrivit StepStone.de.

Cu cât sunt plătite femeile care fac curățenie în Germania

Persoanele care lucrează în companiile de curățenie din Germania sunt supuse salariilor minime din industrie. De la 1 ianuarie 2024, salariul minim pentru curățenia spațiilor comerciale este de 13,50 de euro brut pe oră (curățenie interioară) și 16,70 de euro pe oră (curățare geamuri și fațade).

Câștigurile în curățenie pentru casele private depind în mare măsură de locație. De exemplu, în München tarifele orare sunt mai mari decât în ​​Leipzig sau Berlin, în principal din cauza diferențelor de cost al vieții. În tabelul de mai jos vedeți cât costă în prezent o oră de muncă de curățenie într-un oraș mare:

De la 1 ianuarie 2024. salariul minim legal în Germania a crescut la 12,41 de euro pe oră. Potrivit Ministerului Federal al Muncii, o persoană angajată cu normă întreagă timp de40 de ore pe săptămână câștigă în prezent 2.151 euro pe lună. Pentru o persoană din prima clasă de impozitare, adică care locuiește singură, salariul minim în mână este în prezent de aproximativ 1.560 euro, ceea ce este cu aproximativ 600 euro mai puțin decât brut.

Citește și: Zona euro evită la limită recesiunea economică. Germania, printre țările care au cel mai mult de suferit

Piața imobiliară din Germania e în colaps

În cursul anului 2023, piața imobiliară din Germania a avut parte de scăderi semnificative ale  prețurilor pentru locuințelor, marcând cea mai abruptă cădere în ultimii 60 de ani, conform informațiilor analizate de Bloomberg. Această tendință negativă a fost influențată de creșterea costurilor de finanțare și de un context general care a descurajat potențialii cumpărători.

Mai exact, prețurile apartamentelor au înregistrat o scădere de 9%, în timp ce prețurile caselor au înregistrat o cădere și mai pronunțată, de 11%. Aceste modificări dramatice în piața imobiliară germană au generat preocupări și reacții în rândul investitorilor și al celor interesați de achiziționarea unei locuințe.

În aceeași perioadă, conform unui indice care ține de piața imobiliară publicat de Institutul Kiel, s-a observat o reducere drastică a prețurilor locuințelor multifamiliale, adică a clădirilor împărțite în 2-4 unități locative, înregistrând o scădere de 20% în comparație cu anul precedent. (Citește AICI mai multe detalii)