- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Culmea sărăciei la final de 2023. Spaniolii își fac plinul la mașini și cumpărăturile de bază de la vecina Portugalia

14 Oct, 09:03 • Bocioacă Bianca
Toți mai mulți spanioli își fac plinul la mașini, dar și cumpărăturile de bază, în Portugalia. Prețurile sunt evident mai mici decât în Spania.
Culmea sărăciei la final de 2023. Spaniolii își fac plinul la mașini și cumpărăturile de bază de la vecina Portugalia

Angel Acosta și partenera lui, locuitori ai municipiului Salamanca Villavieja de Yeltes, călătoresc peste 70 de kilometri pentru a merge la cumpărături în Portugalia, unde o sticlă de ulei costă și cu 5 euro mai puțin ca în Spania.

Sărăcia de pe ambele părți ale graniței stăpânește buzunarele spaniolilor și portughezilor, care nu ezită să traverseze în ambele sensuri în căutarea celei mai bune oferte. Inflația nu cedează – dacă în septembrie indicee prețurilor de consum anual în Portugalia a scăzut cu o zecime la 3,6%, în Spania a crescut cu 9 zecimi la 3,5%.

Citește și: Ce salariu are un șofer român de Uber în Spania. Tânărul le-a demonstrat curioșilor că sumele sunt reale: „Banii mei curați”

Spaniolii își fac cumpărăturile de bază în Portugalia

Prețul mediu pentru un litru de ulei de măsline extravirgin în șase mari lanțuri de distribuție spaniole a crescut de la 6,91 euri la începutul lunii ianuarie la 10,34 euro la începutul lunii septembrie.

În schimb, în Portugalia, prețul a evoluat de la 5,65 euro pe litru în ianuarie, la 6,22 euro, potrivit Observatorului guvernamental al prețurilor agroalimentare, scrie 20minutos.es.

Rubén Alonso și María del Mar Huerta, un cuplu din Ciudad Rodrigo, au parcurs cei 30 de kilometri care îi despart de Vilar Formoso, în Portugalia, pentru a cumpăra câteva produse de bază. Alonso spune că necesitățile de bază, precum laptele sau apa, „sunt evident mai ieftine”.

De-a lungul timpului, nu a existat o diferență semnificativă de preț la uleiul de gătit între Spania și Portugalia, dar în ultimele două luni „se vinde mult ulei de măsline pentru Spania”, explică Francisco Andrade, managerul hipermarketului Vilar Formoso.

În acest magazin, uleiul extravirgin poate fi achiziționat la prețul de 7,20 euro, în sticle de cinci litri, în timp ce pe rafturile supermarketurilor spaniole prețul este de 10 euro sau mai mult.

Citește și: Românii, afectați de inflația din Spania. Prețurile mari vor determina majorarea dobânzilor

Pe de altă parte, o altă locuitoare din Vilar Formosso merge la cumpărături în Spania, pentru a cumpăra produse care în Portugalia sunt mai scumpe. Pentru a economisii niște bani, mergi în Spania, „pentru că sunt lucruri mai ieftine, deși altele nu”, spune ea.

Fenomenul de frontieră al achizițiilor de ambele părți afectează și benzina și motorina. În ultimul deceniu, combustibilul a fost în medie cu 20 de cenți mai ieftin în Spania, dar în utimul an tendința s-a schimbat, prețurile ajungând să fie aceleași.