- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii, afectați de inflația din Spania. Prețurile mari vor determina majorarea dobânzilor

31 Aug, 09:53 • Constantin Cristina
Inflația din Spania a atins maximul ultimelor trei luni și rămâne o problemă pentru investitori. Prețurile mari vor determina BCE să continue majorarea dobânzilor.
Românii, afectați de inflația din Spania. Prețurile mari vor determina majorarea dobânzilor

Românii sunt afectați de inflația din Spania. Temerile investitorilor s-au adeverit în privința prețurilor majorate care duc la majorarea dobânzilor, a informat Financial Times.

Citește și: Bonus anti-inflație pentru români. Țara din Europa care dă bani în plus celor ce muncesc

Românii, afectați de inflația din Spania. Prețurile mari vor determina majorarea dobânzilor

De asemenea, Biroul spaniol de statistică a declarat că prețurile de consum au crescut cu o rată anuală de 2,4% în august, comparativ de 2,1% în iunie, datele fiind ușor mai bune decât prognozaseră analiștii.

Totodată, inflația din Spania a încetinit mai repede comparativ cu alte țări europene, iar consumatorii au beneficiat de prețuri mai mici la energie decât în alte părți din Europa. Specialiștii sunt de părere că inflația în întreaga zonă euro va scădea de la 5,3% în iulie la 5,1%, datele din luna august urmând a fi publicate joi.

România, afectată de inflația din Spania
România, afectată de inflația din Spania

România, în topul țărilor cu un nivel ridicat al inflației

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut la 6,1% în iulie, de la 6,4% în iunie, arată datele Oficiului European pentru Statistică (Eurostat). Pe de altă parte, Ungaria, Slovacia, Polonia, Cehia şi România sunt statele membre UE cu cel mai ridicat indice al preţurilor de consum.

În topul țărilor cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost Ungaria (17,5%), Slovacia şi Polonia (ambele cu 10,3%), Cehia (10,2%) şi România (8,9%). La polul opus, statele cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Belgia (1,7%), Luxemburg (2%) şi Spania (2,1%). În comparație cu luna iunie, rata anuală a inflației a scăzut în 19 țări membre, inclusiv în România, de la 9.3 la 8.9%.

Totodată, nivelul a rămas stabil în Suedia și a crescut în alte 7 state membre. Dacă vorbim despre zona euro, se pare că inflația a scăzut la 5,3% în iulie, de la 5,5% în iunie. Mai mult decât atât, inflația de bază s-a situat la 6,6% în iulie, de la 6,8% în iunie. BCE se așteaptă ca rata inflației să se situeze la 5.4% în 2023 și 3% în 2024 în zona euro. În 2025 inflaţia ar urma să se situeze la 2,2% (faţă de un nivel de 2,1% prognozat în martie).

Alte articole: România, în topul țărilor cu un nivel ridicat al inflației. Indicele prețului de consum atinge un nivel record. Date oficiale Eurostat