- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cum poți lua amendă din cauza scoicilor de pe plajă. Gestul banal care te face să plătești peste 5.000 de lei

29 May, 17:23 • Fundeanu Madalina
Turiștii se lovesc de reguli stricte când merg la plajă anul acesta. Din cauza unui gest banal, pot ajunge să plătească amenzi de peste 5.000 de lei!
Cum poți lua amendă din cauza scoicilor de pe plajă. Gestul banal care te face să plătești peste 5.000 de lei

Reguli tot mai stricte pentru cei care aleg să se relaxeze pe plajă în acest an. Autoritățile din Cumbria, o regiune din zona de nord a Angliei, au anunțat că cei care iau nisip, scoici și pietricele de pe plajă riscă să primească o amendă usturătoare de până la 1.000 de lire sterline, conform informațiilor prezentate de Antena 3 CNN.

Măsuri dure pentru cei care adună nisip și scoici de pe plajă

Cei care aleg să meargă anul acesta pe plajele din Cumbria au fost avertizați că s-ar putea confrunta cu amenzi usturătoare de până la 1.000 de lire sterline dacă adună pietricele sau scoici. Astfel, un gest banal, pe care toată lumea îl face, s-a transformat într-o faptă de neiertat.

Consiliul Cumberland le-a transmis localnicilor și turiștilor din zonă că este ilegal să ia de pe plajă materiale naturale, potrivit Legii pentru protecția coastei. Măsura are rolul de a proteja plajele din zonă.

„Este important să ne asigurăm că plajele noastre rămân vibrante și intacte pentru generațiile viitoare”, a declarat consilierul Bob Kelly, potrivit Sky News.

Ai mai putea citi: Ce poți face la mare dacă plouă sau nu vrei să stai la plajă. Top 5 idei de activități în Constanța

scoici de pe plajă
scoici de pe plajă

„Înțeleg reticența oamenilor de a urma acest ghid, deoarece eu însumi am fost un colecționar de scoici. Dar luarea unei pietricele sau a unei scoici de pe o plajă poate, de fapt, dăuna mediului înconjurător.

Pietricele și alte materiale naturale acționează ca o apărare naturală a mării împotriva eroziunii de coastă, apărării naturale împotriva inundațiilor și a habitatelor faunei sălbatice”, a mai completat el.

De ce nu este bine să luăm scoici de pe plajă

Scoicile nu sujnt doar niște simple suveniruri din vacanțe. Acestea au un rol vital în ecosistemele marine, conform unui studiu realizat de curând, conform Playtech.ro.

„Scoicile sunt remarcabile pentru că joacă mai multe funcții în ecosistemele naturale”, a spus Michal Kowalewski, paleontolog la Muzeul din Florida.

Aceste funcții au în vedere oferirea de adăpost și suprafețe de atașare pentru diverse organisme marine precum alge, ierburi marine, bureți și crustacee.

De asemenea, scoicile moarte de pe plaje noroioase și țărmuri stâncoase reprezintă resurse primare pentru multe specii, cum ar fi crabi, potrivit lui Geerat Vermeij, expert în cochilii de moluște și profesor la Universitatea California Davis. În momentul în care îndepărtăm aceste scoici de pe plajă, eliminăm în timp habitatele esențiale pentru aceste colonii, afectând biodiversitatea locală.

Vezi și: Când se redeschide Sands of Therme, plaja exotică a Bucureștiului