- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cursă contra-cronometru pentru umanitate. OMS avertizează. Scenariile negre la care să se aștepte peste 23 de milioane de oameni

07 Feb, 19:39 • Polojan Tudor
Peste 23 de milioane de oameni vor fi afectați în urma cutremurelor de ieri din Turcia care au ucis, conform ultimelor bilanțuri, peste 5.000 de oameni. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trage un semnal de alarmă și avertizează că urmează o criză de proporții.
Cursă contra-cronometru pentru umanitate. OMS avertizează. Scenariile negre la care să se aștepte peste 23 de milioane de oameni

Din cauza cutremurelor de intensitate majoră care au pus la pământ Turcia și Siria, 23 de milioane de oameni vor avea de suferit. Cursa contra-cronometru abia a început, spune Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, scrie digi24.ro.

„Hărțile de prezentare generală a evenimentelor arată că sunt expuși potențial 23 de milioane de oameni, inclusiv aproximativ cinci milioane de populații vulnerabile. Infrastructura civilă și, eventual, infrastructura sanitară au fost deteriorate în regiunea afectată, în principal în Turcia și nord-vestul Siriei”, spune reprezentatul OMS pentru situații de urgență, Adelheid Marschang.

Organizația Mondială a Sănătății este de părere că principalele nevoi nesatisfăcute, pe termen imediat și mijlociu, pot fi în Siria. În același timp, în Turcia se intervine în ciuda gerului și a replicilor seismelor.

Clădirile continuă să se prăbușească, numărul celor răniți și a celor decedați continuă să crească de la o oră la alta. Ultimul bilanț arată un număr de peste 5.000 de persoane care și-au pierdut viața.

Mai citește și: Cutremurele din Turcia ajung până în România. Cataclismul s-a resimțit în mai multe țări. Ce spune Institutul pentru Fizica Pământului

OMS avertizează o criză de proporții după cutremurele din Turcia și Siria/ sursa foto: b1tv.ro
OMS avertizează o criză de proporții după cutremurele din Turcia și Siria/ sursa foto: b1tv.ro

OMS, criză contra-cronometru

ONU trimite ajutoare, peste 40 de țări s-au mobilizat, salvatorii se luptă zi și noapte să scoată de sub dărâmături copii, femei, bătrâni și bărbați. Tedros Adhanom a spus că în acest moment trecem printr-o criză contra-cronometru.

„Mobilizăm materiale de urgență și am activat rețeaua OMS de echipe medicale de urgență pentru a oferi îngrijiri medicale esențiale celor răniți și celor mai vulnerabili”
Datele arată că mii de clădiri din cele două țări au fost puse la pământ. În Siria, într-una din zonele deja a afectate de război, s-a descoperit recent un focar de holeră.

„Trecerea ajutoarelor prin granița din nord-vestul Siriei este posibil să fie deja blocată din cauza pagubelor cauzate de cutremur. Aceasta în sine ar fi deja o criză uriașă”, a mai spus Merschang.

În nordul Siriei situația este extrem de gravă, decimată deja de anii de război. Meschang a adresat o întâlnire specială despre tragedie unde s-a păstrat un minut de reculegere pentru victime.

Te-ar mai putea interesa și: Scenariul groazei în București! Ce pot face autoritățile în cazul unui cutremur de 8 grade pe scara Richter – DOCUMENT

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult