- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

CUTREMUR pe piața carburanților! Turcia majorează taxele pe combustibili cu 200%

17 Jul, 14:21 • Constantin Cristina
Turcia a majorat taxele pe carburanți cu 200%, pentru a finanța majorarea bugetului cu 1.120 miliarde de lire. Deficitul bugetar a țării pentru 2023 este de 659 miliarde de lire.
CUTREMUR pe piața carburanților! Turcia majorează taxele pe combustibili cu 200%

CUTREMUR pe piața carburanților! Taxele pe combustibili s-au majorat cu 200%, după ce tragedia din februarie și alegerile prezidențiale din mai au dus la creșterea cheltuielilor, a anunțat Bloomberg și Reuters.

Citește și: Importăm tot mai mult de la turci! În doar 6 luni, România a importat legume și fructe din Turcia de peste 180 de milioane de dolari

CUTREMUR pe piața carburanților! Turcia majorează taxele pe combustibili cu 200%

Noile taxe vin pe fondul finanțării majorării bugetului cu 1.120 de miliarde de lire, echivalentul a 42,2 miliarde de dolari. Potrivit Trezoreriei Turciei, deficitul bugetar prognozat pentru acest an este de 659 de miliarde de lire, echivalent a 25,3 miliarde de dolari.

Turcia
Turcia

Măsura va fi de ajutor, după ce deficitul bugetar al Turciei a urcat în primele cinci luni din 2023 la 263,6 miliarde de lire, de la 124,6 miliarde de dolari lire în perioada similară din 2022, dar ar putea alimenta inflaţia, care s-a redus în iunie la 38,21%, de la 85,51% în octombrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani.

De asemenea, Guvernul a majorat, recent, creșterea TVA-ului cu două puncte procentuale și a adoptat diverse creșteri de alte taxe în ideea de a spori resursele publice. Prețurile la bunuri, alimente, combustibili au explodat în momentul în care lira s-a depreciat cu peste 80%, în 2018, iar în 2023 s-a depreciat cu peste 28%.

Înainte de alegerile prezidențiale din luna mai, Recep Tayyip Erdogan a majorat cheltuielile bugetare, prin creșterea salariilor şi oferirea posibilității de pensionare anticipată pentru milioane de persoane. În plus, alegerile prezidențiale au avut loc la doar câteva luni după o serie de cutremure devastatoare care au provocat pagube economice estimate la peste 100 de miliarde de dolari.

Importăm tot mai mult de la turci

România este tot mai dependentă de importul de la turci. În primele 6 luni din 2023 România a importat legume și fructe din Turcia de peste 180 de milioane de dolari. Ferhat Gürüz, președintele Asociației Exportatorilor de Fructe și Legume Proaspete din Regiunea Mediterana a vorbit despre stadiul importurilor. Acesta a declarat că în perioada ianuarie-iunie, au fost exportate din Turcia fructe și legume proaspete în valoare de 1,69 miliarde de dolari.

Alte articole: Românii vor da mai puțini bani în magazine. Profi plafonează anticipat adaosul comercial la alimente