- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Danezii nu acceptă diversitatea. Un sondaj arată că aceștia nu vor ca imigranții să studieze în aceleași școli cu copiii lor

05 Jan, 11:15 • Cornel Ghimeșan
Imigrația este o temă care apare tot mai des în discuție, mai ales la nivel european. Un sondaj relizat în Danemarca a demonstrat faptul că încâ există anumite preconcepții cu privire la imigranți, care sunt de foarte multe ori respinși de comunitatea autohtonă. Danezii nu sunt de acord ca imigranții să studieze în aceleași școli cu copiii lor. 
Danezii nu acceptă diversitatea. Un sondaj arată că aceștia nu vor ca imigranții să studieze în aceleași școli cu copiii lor

Problema imigranților în Danemarca. Cu toate că, în teorie, danezii sunt recunoscuți pentru faptul că sunt destul de deschiși cu privire la diversitatea culturală și, deși sunt atenți în ceea ce privește conservarea tradițiilor și a culturii, tineri primesc cu ușurință schimbările, un sondaj recent demonstrează contrariul. Sondajul a demonstrat faptul că în ciuda faptului că danezii sunt interesați și implicați în problemele refugiațiilor, nu sunt de acord ca aceștia sau imigranții să studieze în aceleași școli cu copiii lor.

Citește și: România contraatacă în scandalul Schengen: ANRM îi cere OMV Petrom studiul de comecialitate pentru zăcămintele din Marea Neagră, altfel compania va rămâne fără licență de exploatare!

Trampolinhuset a realizat în vara acestui an acest sondaj, care a avut un eșantion de 500 de danezi cu vârste cuprinse între 18-30 de ani. Sondajul „Schimbând minți – îmbunătățind cetățeni” a fost făcut în colaborare cu România și Spania, unde au fost chestionați încă 1000 de tineri.

Cum sunt văzuți imigranții în Danemarca

30% dintre respondenții danezi sunt de părere că nu își doresc să aibă o relație cu imigranții din țara lor și, de asemenea, consideră că numărul acestora este prea mare. De altfel, peste trei sferturi susțin că sunt mulți sau destul de mulți imigranți în Danemarca. Dintre aceștia  din care 45% consideră că sunt prea mulți.

Și criminalitatea a fost pusă în discuție în acest sondaj, iar 41% dintre persoanele chestionate consideră că e mult mai probabil ca imigranții să comită infracțiuni în comparație cu danezii, și doar 36% s-ar simți confortabil cu un vecin imigrant.

Danezii se plâng de imigranți. Un sondaj arată că aceștia nu vor ca imigranții să studieze în aceleași școli cu copiii lor

Un alt lucru care a putut fi observat în sondaj este faptul că în principal femeile sunt cele care au declarat că au compasiune pentru problemele imigranților, în timp ce bărbații se simt ori indiferenți ori amenințați de existența lor. De asemenea, există și o categorie care se bucură de acest fenomen, deoarece consideră ca imigrația vine la pachet cu diversitate culturală și creștere economică.

Trampolinhuset consideră sondajul un apel de trezire la realitate, întrucât Danemarca „nu poate trăi în izolare de lumea exterioară”, deși nu găsește rezultatele surprinzătoare.

„Sondajul dezvăluie atitudini care sunt normale pentru o generație care a crescut în ultimii 25 de ani cu guverne, politicieni și formatori de opinie care au folosit în mod activ în campaniilor lor politice imigranții și refugiații în calitate de imagini inamice”, a apreciat Trampolinhuset.

„Avem nevoie de ideile și de munca lor. Danezii de astăzi sunt deja de toate culorile și cu multe culturi diferite în bagajul lor. Dacă vrem democrație pentru noi toți, trebuie să încetăm să gândim în termeni de «ei și noi». Din moment ce politicienii noștri trăiesc în trecut, e o sarcină care trebuie să fie preluată de societatea civilă.”

Alte articole: Temperaturile de primăvară dau peste cap planurile iubitorilor de schi. Straja este printre puținele stațiuni unde se poate practica acest sport

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult