- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România contraatacă în scandalul Schengen: ANRM îi cere OMV Petrom studiul de comecialitate pentru zăcămintele din Marea Neagră, altfel compania va rămâne fără licență de exploatare!

05 Jan, 10:52 • Gabriela Andreescu
Agenția Națională pentru Resurse Minerale îl somează pe OMV Petrom, operatorul austriac al proiectului Neptun Deep, să depună documentația completă pentru studiul de comecialitate referitor la zăcămintele din Marea Neagră. Studiul de comercialitate este o etapă indispensabilă în procesul de stabilire a investițiilor în proiect, dar compania austriacă nici nu a depus toate documentele necesare.
România contraatacă în scandalul Schengen: ANRM îi cere OMV Petrom studiul de comecialitate pentru zăcămintele din Marea Neagră, altfel compania va rămâne fără licență de exploatare!

Lipsa studiului de comercialitate poate înseamna pentru OMV Petrom retragerea licenței. Compania austriacă are termen de 6 sptămâni să se conformeze, iar nerespectarea acestui termen ar însemna scoaterea ei din jocurile pentru zăcămintele din Marea Neagră.

Lovitură devastatoare dată OMV de către autoritățile de la București în urma eșecului aderării la spațiul Schengen. Compania risca să rămână fără licență de exploatare.

Pe data de 13 decembrie, Sorin Gal, președintele ANRM, declara pentru CursdeGuvernare că OMV Petrom împreună cu Romgaz au depus declarația de comercialitate pentru proiectul de exploatare a gazelor naturale din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep.

Întrebat la acea dată care sunt pașii următori în derularea proiectului, președintele ANRM a precizat că urmează să fie analizată toată documentația, iar apoi vor fi parcurse celelalte etape conform legislației în vigoare, fără a oferi alte detalii.

„Am primit declarația depusă de OMV Petrom. Urmează să o analizăm și vom face ceea ce se menționează în legislație”, ne-a precizat, în luna decembrie, președintele ANRM.

Reprezentanții OMV Petrom spuneau în momentul respectiv că depunerea declarației de descoperire comercială e doar un prim pas în tot acest proces.

„OMV Petrom, operator al proiectului Neptun Deep, confirmă depunerea declarației de descoperire comercială de către titularii concesiunii. Declarația de descoperire comercială reprezintă un pas intermediar în procesul de luare a deciziei finale de investiție si începerii dezvoltării”.

Pe ordinea de zi a ultimei ședințe de guvern din luna decembrie figura o notă de informare întocmită de Romgaz, care ulterior că fost retrasă atât de pe agendă, cât și de pe site-ul Secretariatului General al Guvernului. Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernul, a explicat atunci„nota nu a fost bine întocmită”.

„A fost retras de pe site-ul SGG întrucât nota prezentată de Romgaz conținea unele greșeli. Ea urmează să fie refăcută și reintrodusă pe agenda Guvernului”, a mai spus oficialul guvernamental.

În emailul trimis către mass-media în seara zilei de 27 decembrie 2022, după ora 22:00, la pct V. era menționată Nota Romgaz.

Șeful Romgaz, Răzvan Popescu, a declarat la acea vreme că acel document făcut de compania pe care o conduce era conceput doar pentru informarea premierului și a miniștrilor. „Nota a fost retrasă din două motive. În primul rând deține informații care nu sunt pentru publicul larg, iar în al doilea rând conține multe date vechi, care trebuiau actualizate”.

Citește și: În doi ani, prețul mediu al mașinilor second-hand a crescut cu 46%. Volkswagen domină topul celor mai bine vândute din acestă categorie

Directorul general al Romgaz a mai spus că Nota referitoare la exploatarea de gaze de la Caragele a fost trimisă către Ministerul Energiei la jumătatea lui decembrie. În document se făcea referire atât la resursele de gaze de la Caragele cât și despre Neptun Deep.

„Atât în accepţiunea S.N.G.N. Romgaz S.A. şi Romgaz Black Sea Limited, cât şi a fostului operator – grupul ExxonMobil, Acordul de concesiune trebuie citit în coroborare cu legislaţia în vigoare, chiar dacă anumiţi termeni din Acordul de concesiune nu se regăsesc întocmai în legislaţie”, scriu reprezetanții Romgaz în nota menționată.

„Prin urmare, interpretarea noastră este că DoC (documentația de comercialitate – n.r.) ar fi trebuit întocmită şi depusă împreună cu un studiu tehnico economic de evaluare a resurselor şi rezervelor, întocmit în baza ordinului ANRM nr. 101 din anul 1997, care să conţină toate datele solicitate prin ordinul menţionat, cum ar fi:

  • datele concrete de începere a investiţiilor,
  • profilele clare de producţie şi cele economice aferente zăcămintelor declarate comerciale,
  • hărţi geologice executate în conformitate cu cerinţele legislaţiei,

date care lipsesc din Studiile depuse ca anexe şi care fac imposibilă confirmarea resurselor şi a rezervelor de către ANRM”, se arată în sursa citată.Reprezentanții

Reprezentanții Romgaz au precizat că draft-ul inițial al documentului a fost făcut ţinând cont de cele de mai sus, conştienţi fiind de faptul că prevederile Acordului de concesiune se coroborează cu legislaţia Română în vigoare.

„În cazul în care autoritatea competentă, ANRM, solicită Titularilor completarea Studiilor de Fezabilitate, echipa tehnică recomandă ca această completare să se realizeze cu respectarea structurii- cadru conform prevederilor Ordinului 101/1997 și să fie depusă neîntârziat„, mai arată sursa citată.

Întrebat când expiră termenul de 6 săptămâni, Răzvan Popescu a precizat că această informație o poate comunica doar operatorul proiectului, adică OMV Petrom, scrie sursa citată

Citește și: Dacă lucrați în fața unui monitor, angajatorul trebuie să vă asigure ochelari de vedere sau să deconteze costul acestora. CJUE a decis!

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult