- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Danone face afaceri cu concurența străină. Cel mai mare producător mondial de alimente cumpără ingrediente și materiale din Asia

24 Mar, 17:51 • Lupu Alexandra
Danone este la un pas de a supăra furnizorii europeni. Așa cum arată primele informații, grupul francez de produse alimentare preferă să cumpere materialele și ingredientele de bază de la concurența străină, din Asia.
Danone face afaceri cu concurența străină. Cel mai mare producător mondial de alimente cumpără ingrediente și materiale din Asia

Danone încearcă să reducă costurile companiei. Cu toate acestea, măsurile implementate de grupul francez de produse alimentare nu arată foarte bine la prima vedere: cumpărarea materialelor și ingredientelor din Asia poate supăra furnizorii europeni, anunță g4media.ro. Deciziile au fost transmise public de către unul dintre directorii celui mai mare producător la nivel mondial.

Danone este pe cale să supere furnizorii europeni

Vikram Agarwal a confirmat pe parcursul zilei de astăzi pentru Reuters că implementează noi măsuri pentru reducerea costurilor. Concret, directorul de la Danone extinde baza de furnizori de materii prime pe piețele din Asia, India și China, astfel, ambalajele de aluminiu, hârtie și plastic sau chiar și ingredientele de bază (zer și maltodextrină) vor fi cumpărate de reprezentanți din afara Europei.

Citește și: Topul celor mai mari exportatori de lactate. Trei români sunt pe listă. Cine sunt aceștia

La prima vedere, măsurile sunt promițătoare pentru obiectivul pe care și l-a propus compania Danone, în ceea ce privește reducerea prețurilor. Cu toate acestea, decizia s-ar putea să sufere furnizorii europeni, având în vedere că sunt dați deoparte pentru concurența străină. Până la acest moment, producătorul iaurturilor Activia și al apei Evian a avut mereu o bază în Europa pentru aprovizionarea cu materii prime. În ciuda acestui fapt, industria alimentară este obligată să taie cheltuielile și să protejeze marjele operaționale, în urma inflației accelerate.

„Am început un program înainte de războiul din Ucraina şi riscurile ulterioare la adresa aprovizionării precum şi creşterea costurilor în Europa au făcut acest program şi mai important”, declară  Agarwal.

Danone este la un pas de a supăra furnizorii europeni
Danone este la un pas de a supăra furnizorii europeni

Furnizorii din Europa și fermierii din Franța s-ar putea să nu vadă atât de bine decizia luată de producătorul mondial de alimente, așa cum avertizează analiștii. Responsabilii consideră că s-ar putea ridica multe tensiuni în industrie. Fermierii francezi au organizat multe proteste în ultima perioadă, din cauza prețurilor oferite de firmele de lactate. Situația se datorează mai mult sau mai puțin abolirii cotelor de lapte în UE în 2015, dar și nemulțumirii din sectorul creșterii animalelor.

„Le urez mult noroc cu fermierii francezi. Dacă aceştia nu au intrat deja în grevă din cauza pensiilor, vor intra în curând pentru că unul dintre principalii lor clienţi face afaceri cu concurenţa străină”, spune un analist la firma de cercetare Bernstein, Bruno Monteyne.

Vezi și: Un aliment consumat de toți românii se va ieftini! Furnizorii au redus prețurile pentru hipermarketuri