- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

De la începutul războiului, Statele Unite au donat Ucrainei aproape dublul sumei promisă de întreaga Uniunea Europeană

12 Oct, 11:59 • Gabriela Andreescu
Între 24 ianuarie și 3 octombrie, SUA s-au angajat să acorde Ucrainei un ajutor de 52,3 miliarde de euro
De la începutul războiului, Statele Unite au donat Ucrainei aproape dublul sumei promisă de întreaga Uniunea Europeană

Zeci de țări au oferit sprijin militar Ucrainei de la invazia Rusiei pe data 24 februarie, fie sub formă de arme, ajutor financiar pentru achiziționarea de arme sau pregătire militară. Statele Unite sunt de departe cel mai mare furnizor de arme pentru Ucraina, urmate de Regatul Unit, Polonia și Germania.

Institutul Kiel pentru Economia Mondială, cu sediul în Germania, care urmărește sprijinul militar, umanitar și financiar pentru Ucraina, a publicat marți cel mai recent raport. În document se remarcă faptul că noile angajamente de sprijin din partea țărilor europene s-au redus în timpul verii și au rămas la un nivel scăzut.

Documentul menționează că SUA a injectat aproape de două ori mai mulți bani decât toți membrii și instituțiile UE combinate în ajutorul acordat Ucrainei.

 „Acesta este un rezultat slab pentru țările europene mai mari, mai ales că multe dintre angajamentele lor ajung în Ucraina cu întârzieri”, a remarcat Institutul Kiel

Te-ar putea interesa și: Cât l-a costat pe Putin să bombardeze Ucraina în atacul din 10 octombrie. 84 de rachete de croazieră și 24 de drone au fost evaluate financiar de Forbes

Iată câteva dintre principalele constatări ale raportului:

Administrația președintelui american Joe Biden a promis 27,6 miliarde de euro (26,8 miliarde de dolari) în sprijin militar Ucrainei de la începutul războiului, inclusiv 15,2 miliarde de arme și 11,7 miliarde de ajutor pentru apărare.

Marea Britanie, al cărei fost premier Boris Johnson a fost primul lider al unei țări occidentale importante care a vizitat Ucraina după începutul războiului, urmează în topul ajutoarelor acordate Ucrainei cu o promisiune de 3,7 miliarde de euro, inclusiv 1,5 miliarde de euro în arme.

SUA au acordat Ucrainei aproape dublu ajutor militar față de întreaga UE
SUA au acordat Ucrainei aproape dublu ajutor militar față de întreaga UE

Polonia este pe locul al treilea cu angajamente privind armele în valoare de 1,8 miliarde de euro.

Franța, care are una dintre cele mai mari armate din Europa, a fost criticată pentru nivelul relativ scăzut al cheltuielilor pentru apărarea Ucrainei. Până la 3 octombrie, a livrat 220 de milioane de euro în arme, sumă care plasează Franța pe locul nouă în rândul țărilor donatoare, potrivit raportului Institutului Kiel.

Oficialii francezi ai apărării au susținut că stocurile de arme grele ale Franței sunt limitate și că Parisul, care a dat deja 18 tunuri CAESAR montate pe camioane, nu poate oferi mai multe fără a lăsa securitatea națională expusă.

Citește și: Consilierul lui Zelenski acuză Rusia de tortură, răpiri, distrugerea infrastructurii. „Rusia arată tot mai mult modul genocidal al războiului pe care-l poartă în Ucraina”

Președintele Emmanuel Macron a promis luni că va spori sprijinul acordat Ucrainei.

Raportul arată că țările cele mai generoase nu sunt neapărat cele care cheltuiesc cel mai mult.

Astfel, fostele republici baltice sovietice, Letonia și Estonia, au cheltuit sume mult mai mari pe ajutor militar, financiar și umanitar bilateral pentru Ucraina ca procent din PIB (0,9 la sută și, respectiv, 0,8 la sută), decât Statele Unite sau Regatul Unit (0,2 la sută fiecare).

În primele săptămâni ale războiului, majoritatea țărilor occidentale au renunțat la trimiterea de arme grele în Ucraina, limitându-se la trimiterea doar de echipamente defensive. Dar, pe măsură ce dezvăluirile despre atrocitățile ruse din Ucraina au început să se adune, SUA și alți parteneri au început să trimită tunuri obuzier, tancuri și mai multe lansatoare de rachete care au ajutat Ucraina să recâștige teren în teritoriile din est.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult