- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cât l-a costat pe Putin să bombardeze Ucraina în atacul din 10 octombrie. 84 de rachete de croazieră și 24 de drone au fost evaluate financiar de Forbes

11 Oct, 13:23 • Gabriela Andreescu
Potrivit informațiilor disponibile până luni, ora 17.00, armata rusă a vizat în acea zi teritoriul ucrainean cu 84 de rachete de croazieră și 24 de drone de tip Shahed-136. Sistemele de apărare ale Ucrainei au reușit să doboare 43 de rachete și 13 drone. Cel puțin 19 persoane au fost ucise și 105 rănite în urma acestor atacuri.
Cât l-a costat pe Putin să bombardeze Ucraina în atacul din 10 octombrie. 84 de rachete de croazieră și 24 de drone au fost evaluate financiar de Forbes

Armata rusă a lansat luni asupra Ucrainei rachete și drone iraniene în valoare de până la 700 de milioane de dolari americani, estimează ediția ucraineană a revistei economice „Forbes”.

Numărut exact al fiecărui tip de rachetă care a fost trasă luni de Rusia asupra țintelor din Ucraina este încă necunoscut. Forbes estimează costul rachetelor și dronelor folosite de ruși luni împotriva Ucrainei la o valoare cuprinsă între 400 și 700 de milioane de dolari, un calcul care poate varia în funcție de noile informații disponibile.

Suma cheltuită de autoritățile ruse face din această acțiune cel mai scump bombardament de la declansarea invaziei în Ucraina.

Te-ar putea interesa și: Ministrul Apărării, noi detalii despre un război nuclear. Dîncu: „Europa nu are potențialul pe care îl are Rusia”

Calculul pleacă de la ipoteza că majoritatea rachetelor lansate au fost rachetele „scumpe și foarte precise”, incluzând sistemele K-101, Kh-555, Kalibr, S-300 și Tornado-S.

Rusia a folosit în Ucraina rachete și drone în valoare de 700 de milioane de dolari în atacul din 10 octombrie
Rusia a folosit în Ucraina rachete și drone în valoare de 700 de milioane de dolari în atacul din 10 octombrie

În elaborarea estimărilor, specialiștii Forbes au luat în calcul următoarele estimări privind costurile rachetelor:

  • X-101 – 13 milioane de dolari
  • Kalibr – 6,5 milioane de dolari
  • Iskander – 3 milioane de dolari
  • Onyx – 1,25 milioane de dolari
  • X-22 – 1 milion de dolari
  • Point-U – 0,3 milioane de dolari.

Forbes a calculat costul pe baza presupunerii ca majoritatea rachetelor lansate de Rusia au fost rachetele Kh-101, S-300 si Tornado-S, scumpe si foarte precise, in timp ce restul au avut ca scop supraincarcarea apararii aeriene a Ucrainei.

Ultimul atac cu rachete la scara larga asupra a numeroase orase din Ucraina a avut loc intre 25-26 iunie, cand Rusia a lansat 60-80 de rachete cu un cost total de 150-200 de milioane de dolari, a estimat Forbes la acea vreme.

Citește și: Consilierul lui Zelenski acuză Rusia de tortură, răpiri, distrugerea infrastructurii. „Rusia arată tot mai mult modul genocidal al războiului pe care-l poartă în Ucraina”

Forbes a prezentat date cu privire la costul estimat al atacurilor cu rachete ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei. Conform calculelor, Rusia a atacat până acum Ucraina cu 1.300 de rachete în valoare de circa 7,5 miliarde de dolari.

Autoritățile de la Kiev au anunțat că forțele ucrainene au doborât 43 de rachete și 13 drone. Potrivit celui mai recent bilanț anunțat de Serviciul de stat de urgență al Ucrainei, în urma bombardamentelor, 19 persoane au fost ucise și 105 au fost rănite.

Presedintele Volodimir Zelenski a asigurat luni ca Ucraina nu va fi intimidata de bombardamentele masive efectuate de Rusia, care au lovit infrastructuri energetice importante si s-au soldat cu cel putin 11 morti, transmite AFP.

„Ucraina nu poate fi intimidata. Nu poate decat sa fie cu atat mai unita. Ucraina nu poate fi oprita”, a spus Volodimir Zelenski intr-un clip video postat pe retelele de socializare.

Președintele ucrainian a promis lupte „si mai dureroase” pentru trupele rusesti pe front.
De asemenea, Zelenski a declarat luni ca a vorbit cu presedintele american Joe Biden despre apararea antiaeriana dupa aceste atacuri cu rachete.
Joe Biden i-a promis presedintelui ucrainean ca „va continua sa furnizeze Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a se apara, inclusiv sisteme avansate de aparare aeriana”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult