- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

După 9 ani de conducere, Stoltenberg pleacă. Conflictul din Ucraina l-a obosit. Cine îi va lua locul

12 Feb, 17:37 • Polojan Tudor
Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO, nu mai dorește șă își prelungească mandatul. Anunțul a fost făcut de reprezentanți ai alianței.
După 9 ani de conducere, Stoltenberg pleacă. Conflictul din Ucraina l-a obosit. Cine îi va lua locul

După 9 ani în funcția de secretar general al NATO, Jens Stoltenberg a decis că este timpul să se retragă. Mandatul acestuia a fost prelungit de 3 ori, acesta din urmă urmând să se încheie în data de 30 septembrie 2023, scrie stirileprotv.ro.

„Mandatul secretarului general Jens Stoltenberg a fost prelungit de trei ori şi el şi-a desfăşurat activitatea pentru o perioadă de aproape nouă ani”, a declarat, pe 11 februarie, purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, solicitată de DPA.

Mai citește și: Când vor fi realimentate cardurile de sprijin pentru alimente în 2023. Vouchere pentru elevi și sprijin pentru nou-născuți. Buget de 1,8 miliarde de euro pentru persoanele vulnerabile.

Mandatul lui Jens Stoltenberg a fost prelungit la începerea războiului din Ucraina/ sursa foto: republicworld.com
Mandatul lui Jens Stoltenberg a fost prelungit la începerea războiului din Ucraina/ sursa foto: republicworld.com

Stoltenberg va pleca la sfârșitul lunii septembrie

După cum a planificat, Jens Stoltenberg va pleca la sfărșitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie, după cei 9 ani de mandat. Sfârșitul mandatului secretarului general vine într-o perioadă în care alianța este implicată în extrem de multe provocări, cea mai importantă fiind războiul din Ucraina.

NATO nu a luat momentan nicio decizie legată de cine îi va lua locul actualului secretar general. Se speculează că premierul spaniol Pedro Sanchez sau secretarul britanic al apărării, Ben Wallace s-ar afla pe lista celor preferați.

Anul trecut, în luna martie, la nici o lună de la invadarea Ucrainei de către Rusia, mandatul secretaruui general al NATO a fost prelungit până la 30 septembrie 2023. Există, totuși, voci care spun că mandatul acestuia va fi prelungit în mod automat din același motiv ca anul trecut.

„Mandatul secretarului general se încheie în octombrie acest an şi el nu intenţionează să obţină o nouă prelungire a mandatului său”, a mai spus purtătorul de cuvânt al NATO.

Rămâne de văzut, însă, dacă secretarul Jens Stoltenberg, care are 63 de ani, va mai rămâne sau nu în funcție. El a preluat primul mandat în 2014, la vârsta de 54 de ani.

Te-ar mai putea interesa și: Contribuim la sănătate dar nu beneficiem de servicii medicale. Plătim la stat ca să mergem la privat. Sistemul din 2023

 

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult